Jelenlegi hely

III. Családok Hete, ezúttal az online térben

Közösségépítés másképp

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Nem várt sikernek örvendett a Brassói Családközpont Virtuális Családok Hete rendezvénye, amely több szempontból is különlegesnek számít a központ életében.

A Családközpont legnagyobb rendezvénye, a Családok Hete ezúttal az online térben valósult meg május 11–15-e között. A rendezvény eredeti célja, hogy találkozási pontot nyújtson a brassói magyar családoknak, támogassa fejlődésüket, és segítsen erős közösségé formálódni.

A világjárvány miatt sokan kilátástalan helyzetbe kerültek. Sokkal nagyobb szükségünk van a közösségi összefogásra, támogatásra, jó tanácsra, mint eddig bármikor. Segítőszándéktól vezérelve döntött úgy a Családközpont munkaközössége, hogy a Családok Hete eseményt – amelyet a korlátozások miatt szeptemberre halasztottak volna – a körülmények ellenére mégis az eredeti időpontban, május elején valósítja meg – kicsit másképp. Ez a kényszerhelyzet arra késztette a szervezőket, hogy kreatívan álljanak a feladathoz, éljenek a technika adta lehetőségekkel, és eddig nem megszokott módon szóljanak a célközönséghez. Ha az elérési statisztikát tekintjük, némely videó több ezres nézettséggel büszkélkedhet, ami felülmúlta az elvárásokat. A közösségépítésnek egy olyan módját sikerült megtapasztalni, amely az eddigi megszokott körülmények között nem valósulhatott volna meg. A tartalom így olyanokhoz is eljutott, akik eddig nem tudtak erről a rendezvénysorozatról, vagy a távolság és egyéb okok miatt nem tudtak részt venni az élő eseményeken.

Az előadásokat és műhelybeszélgetéseket a Családközpont közösségi oldalán és YouTube csatornáján délutánonként öt órától élő adások formájában tették közzé. Örömömre szolgált, hogy a háttérmunkának ezen részébe aktívan bekapcsolódhattam és megtapasztalhattam a közösségépítés virtuális módját.

A szervezők olyan témákat igyekeztek a programba válogatni, amelyek aktuálisan érintik a családokat, megoldásokat, megküzdési stratégiákat, ötleteket, tanácsokat nyújtanak a jelenlegi helyzetben is.

Az esemény egyik legnézettebb videója Szabó István tréner előadása volt, amelyben pénzügyi témában adott hasznos tippeket Családi kasza és egyensúly címmel. Továbbá nagy érdeklődés fogadta a brassói családorvos, Afrika-kutató, dr. Túróczi Ildikó kétéves kameruni élményeit is, valamint Sándor Isu facilitátor, háromgyermekes édesapa ötleteit a költséghatékony és élménydús családi kerékpáros vakációk eltöltésére. Az egészséges táplálkozásról Nagy Andrea étrend-specialista beszélt előadásában, és beavatta a nézőket a családi okostányér fogalmába. A héten szó esett olyan témáról is, amely ugyan sokakat érint, de egyelőre keveset hallani róla: a családon belüli agresszió. A témában Ambrus Izabella brassói parlamenti képviselő, a téma jogi szakértője adott tanácsokat.

Nagy érdeklődés övezte a Családközpont szakembereivel, foglalkozásvezetőivel folytatott műhelybeszélgetéseket is, amelyet Andrási Erika, a Családközpont vezetője moderált. Újszerű, kisgyermekes szülőket érintő témákról beszélgettek Andrási Melinda gyógytornásszal, aki gyakorlati példákkal mutatta be a babajelbeszéd és a természetes csecsemőhigiénia alkalmazását. Nika Izabella pedagógus bepillantást nyújtott a tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknél és az időskori szellemi fittség megőrzésében is jól alkalmazható Feuerstein-módszerbe.  

A kötődő nevelés és korai fejlesztés témájú műhelybeszélgetésen bemutatták a Családközpont fejlesztőfoglalkozásait. Megismerhették Lay Zsóka gyógytornász M.A.E.S. terápia alapelveire épülő Tappancs gyermektornáját, az Andrási Melinda által vezetett várandós és baba-mama tornát, Opra Rékától pedig a Kuckó és Tipegő baba-mama foglalkozások működéséről és kialakulásának történetéről hallhattunk. A járványhelyzet felgyorsította az online oktatási módszerek fejlődését, melynek kulisszatitkaiba két brassói tanítónő Soós Anna-Mária és Opra Réka avatott be. A szülői támogatócsoportokban folyó munkáról Farkas Zsófia mentálhigiénés szakembertől és Nagy Emőke gyógypedagógustól tudhattunk meg többet.

Az esemény online formájának további pozitívuma, hogy az előadások és műhelybeszélgetések május végéig megtekinthetőek a Brassói Családközpont YouTube csatornáján és Facebook-oldalán.