Jelenlegi hely

Iskola másként hete Medgyesen

Élmények hete a Báthoryban

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Medgyesen, a Báthory István Általános Iskolában negyedik alkalommal rendezték meg az „Iskola másként” hetét. Október 16-20. között rendhagyó iskolai napokkal színesítették a tanév megszokott rendjét. Szederjesi György igazgató elmondta: - Mivel bennünket a tanév során kötelez a tanterv és a tanagyag, ezért pedagógusként mostani élményhetünknek a nevelő hatását emelném ki.
Iskola másként – élmények hete a medgyesi BáthorybanIskola másként – élmények hete a medgyesi BáthorybanIskola másként – élmények hete a medgyesi BáthorybanIskola másként – élmények hete a medgyesi Báthoryban

A pedagógusok szempontjából is rendhagyó volt a hét. Sok szervezőmunkát fektettek a programok megtervezésébe és megvalósításába annak érdekében, hogy a diákokat olyan élményekkel gazdagítsák, melyeket a hagyományos tantervi keretek nem tesznek lehetővé.

Számomra ösztöndíjasként, ifjúságsegítőként, egyúttal a délutáni iskolában is résztvevő csoportvezetőként izgalmas volt rálátást nyerni a nem-formális tanulást előmozdító helyi módszerekre.

Az előkészítős kisdiákoktól a nyolcadik osztályosokig minden csoport különféle izgalmas foglalkozásokon, látogatásokon és kirándulásokon vett részt. - Voltunk a Gréwelben, amely egy erdős része Medgyesnek, ahol a biológiatanárunk vezetésével növényeket határoztak meg, illetve madárlesen is voltak. A Kolping –házban kenyeret sütött a hatodik osztály, az előkészítős osztály gyümölcssalátát készített, illetve quillingezés során igen kreatív figurák születtek. Jártuk Medgyes múzeumaiban, megnéztük a városfalat, illetve tartottunk olyan rendhagyó földrajzvetélkedőt a hetedikben, ahol a telefonok és az internet még okosabb használatát céloztuk meg, avagy a közösségi oldalakon és a játékokon kívül mire is használhatóak az eszközök. Többek között a Google Earth-el is megismerkedtünk, meg kellett keresniük az iskolát és a lakóházakat ezzel a módszerrel. Pénteken várjuk a Magyar Napok szervezésében a bábszínházi előadást és a darlaci kiránduláson is részt vesznek diákjaink. – vette sorra a rendhagyó hét kínálatát az igazgató.

A diákokat is megkérdeztem, mi tetszett nekik az Iskola másként hetében. A harmadik osztályosok közül Vass Lóránd számára az volt a legizgalmasabb, amikor a kutya átszökött a Múzeum kertjében kihelyezett karikán és felmászott a kutyakiképző hátára, Bokor Béla pedig a grafitokkal való színezést említette meg. Jakab Edvin az erdőjárást és a madárlest emelte ki, Vajda Szilvia és Pocan Dávid pedig elmondták, hogy várják a csütörtöki kirándulást, ahol szászalmási várat és az ott lévő kiállítást fogja az ötödik és a harmadik osztály megnézni. Szilvia azt is elárulta, hogy ő Catalan Stefániával együtt az Őszirózsa dalversenyre fog menni ezen a hétvégén és bár izgul, de már nagyon várja.

Különleges tanulmányi kiránduláson vettek részt az elsős és negyedikes gyerekek ezen a héten Szovátán. A két osztály tanítónői a három napos programot úgy állították össze, hogy egyaránt szerepet kapjanak a természetjárás, a történelmi látnivalók és a játék is.  Keszeg Ábel és Huber László elmondásából kiderült, hogy többek között a Medve-tónál is jártak, ahol forrásokat találtak, az egyik helyszínen csapatokban fejtörő feladatokat oldottak meg, és még képeslapot is írtak haza, melyet postára adtak és - a ma már kevéssé használt üzenetküldési formát is megismerve - már idehaza várják a lapok megérkezését.

Az iskola és a szülői közösség az egész tanév során figyelmet fordít a közösségépítő eseményekre. Októberben zajlik az Iskola másként egész hetes programja, melynek egyik izgalmas programja a felsősök Szüreti Bálja, ennek a nyolcadikosok a fő szervezői. Decemberben a pásztorjátékokra és a karácsonyi vásárra való készülődés hozza lázba a diákokat a Tedd szebbé a Karácsonyt! - kezdeményezés keretében. Utóbbiakat a medgyesi ifjúsági szervezet, a Madisz szervezi és az iskolával együttműködésben valósítja meg. Azért is olyan különleges a karácsonyi esemény, hiszen az ügyes kezek által elkészült ajándéktárgyak bemutatják, mi több, eladják a vásárban, és így a bevételből a Kolping-házat, azaz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány medgyesi Gyermekotthonát támogatja a város magyar közössége. A pásztorjátékok, melyekre a Millennium-házban készülnek fel a gyerekek, sokak számára teszik évek óta meghittebbé az ünnepeket. Februárban az álarcosbál, illetve a nemzeti megemlékezésekre, vagy a nyolcadikosok búcsúztatásra való közös készülődés még inkább összekovácsolja a magyar diákok közösségét Medgyesen.

Az iskola másként hetének eseményeit az érdeklődő szülők vagy diákok az intézmény Facebook oldalán is figyelemmel követhetik.