Jelenlegi hely

IX. Jótékonysági Farsangi Bál Szamosújváron

/ Tóth Borbála /
toth.borbala képe
A szamosújvári Téka Alapítvány 2017. február 25-én, este 19 órától szervezte meg az IX. Jótékonysági Farsangi Bált a Conte étteremben. Már a hét elején láttuk, hogy idén megdöntjük saját rekordunk, végül 360 résztvevő szórakozott hajnalig.
Brendus Réka és Balázs-Bécsi AttilaBálDivatbemutató

A bálozókat a házigazdák nevében Rotar Izabella, frissen megválasztott RMDSZ elnök, illetve Szamosújvár polgármestere, Neselean Ioan köszöntötte. Majd Csige Sándor konzul Magyarország kolozsvári főkonzulátusa nevében szólt az egybegyűltekhez, illetve Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kívánt jó szórakozást a résztvevőknek, és gratulált a Téka Alapítványnak nemcsak az iskola befejezéshez, hanem az elmúlt húsz év közösségépítő tevékenységéhez is.

A zenét és jó hangulatot a kezdettől fogva, immár a 9. éve a Csigás Banda biztosította, illetve népzenét a Téka Alapítvány Ördöngös Zenekara húzta.

Hagyományosan a bál keretén kerül átadásra a Téka Díj és oklevél, amelyet az intézmény támogatóinak ítéli meg az intézmény vezetősége. Idén, a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum működésének első évében, a mezőségi szórványoktatási központ megvalósításában nyújtott segítőket díjazták. A Téka Díjat Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának ítélte meg a kuratórium. A magyarországi intézményt Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető helyettese képviselte. Ő vette át a Kolozsi Tibor szobrász által készített bronzplakettet, és az emléklapot tartalmazó díjat Balázs-Bécsi Attilától, a Téka Alapítvány elnökétől, aki a szamosújvári magyar kisközösség nevében megköszönte az iskolaépítés illetve a szórványkollégium működtetésének támogatását. Majd Timsa Ildikó, a szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum igazgatója is köszönő szavakat intézett a főosztályvezető helyettes hölgy felé, átnyújtva a tanintézmény ajándékát.

.

Az elismerő oklevelek egyikét Sipos László, kolozsvári mérnök, az iskolaépítés szakmai felügyelője kapta, akinek nemcsak a szakmai segítségét, hanem emberi segítőkészségét is elismerte ezennel az építkező csapat. A másik oklevelet a szamosújvári Kötő testvérek kapták, akik az új oktatási intézmény alapító ünnepségére készítették el az iskolaépítést megörökítő gránitlapokat.

A jótékonysági farsangi bál célja volt, hogy támogatást szerezzünk az alapítvány keretében működő mezőségi szórványkollégium fenntartására. Ebben az intézményben mezőségi szórványközösségekből származó, szociálisan hátrányos helyzetben élő tanulók számára biztosítjuk a szállást, az ellátást, a pedagógiai felkészítő programokat és a lehetőséget az anyanyelvi oktatásra. A 2016-2017-os tanévben már 131 diákról gondoskodunk. Támogatásukat a tombolák megvásárlásával tehették meg a résztvevők. A bálon a kolozsvári főkonzulátus, a Téka  keramikus műhelye, a bentlakó diákok és a helyi kézművesek felajánlott termékeit sorsolták ki. Az est végére közel ötezer lej gyűlt össze, és 90 kézműves termék lelt gazdára.

A báli színesítette Székely Melinda hagyományos ruhabemutatója, illetve idén a helyi Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diáklányainak vidám farsangi táncos összeállítása is. A bál nagyon jó hangulatban telt, öröm volt látni ennyi mulató embert.