Jelenlegi hely

Játéktól a mesterségig

Műhelymunka és kiállításmegnyitó Kisoroszon

/ Gogolák Mariann /
gogolak.mariann képe
A Játéktól a mesterségig című kiállítás a Hagyományok Háza népi kézműves tanfolyamain végzett hallgatók legszebb munkáiból készült válogatást – hat szakma 17 tanfolyami hallgatójának közel 100 darab alkotását – mutatja be.
Játéktól a mesterségig - KisoroszJátéktól a mesterségig - KisoroszJátéktól a mesterségig - KisoroszJátéktól a mesterségig - Kisorosz

A tárlat sokszínű anyaga tükrözi a Hagyományok Háza változatos képzéspalettáját, a csipkekészítő, nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó, szőnyegszövő, gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő és a játszóházvezető tanfolyamok eredményeit. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésében a munkákat Vajdaság-szerte öt településen (Szabadkán, Zentán, Temerinben, Kisoroszon és Topolyán) tekinthették meg az érdeklődők.

Kisoroszon február 2-án műhelymunkával indult a délutáni programsorozat. A kézműveseknek dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere és Barcsay Andrea népi iparművész, fazekas, nemezkészítő, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója tartottak interaktív előadást.
Este Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnökének köszöntőjét követően Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa nyitotta meg a kiállítást. A résztvevőknek lehetőségük nyílt munkáik véleményeztetésére; több alkotás került ki a művek közül, amelyeket a szakemberek zsűrizésre javasoltak.  

A szervezők elmondták, a VMMI számára is fontos, hogy bejárják a terepet a specialistákkal, hiszen megismerkednek a helyi kézművesekkel, rengeteg tapasztalatot, információt sikerül gyűjteni, melyek alapján adatbázis készítését is tervezik, valamint felmérik a további igényeket.