Jelenlegi hely

Kézműves nap Székelykevén

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Székelykeve a Vajdaság Dél-bánsági körzetében Kevevára községhez tartozó, magyarok által lakott település, 2500 lakossal. Az iskolában kizárólag magyar nyelvű tanítás folyik. Gyurgyevo néven alakult a helység (Gyorgyevics ezredes telepítő neve után) a Duna partján 1868-ban. 1883-tól székely telepesek érkeznek Bukovinából (Andrásfalváról, Istensegítsről, Fogadjistenről, Hadikfalváról, Józseffalváról), mintegy kétezren. Miután 1887-ben az árvíz az első települést elmosta, a lakosok a mai Székelykeve területére költöztek.
alkotokvarrasmezeskalacs_keszitesmunkak

A szeptemberben megtartott Dél-bánáti Szemle és az októberi teadélután, valamint a mentorom, Lőcsei Ilona által lehetőség adódott, hogy megismerjem a székelykevei művelődési egyesületek vezetőit, képviselőit. Szilágyi Zoltánnal, a hertelendyfalvi segédlelkésszel részt vettünk a székelykevei egyesületek novemberi gyűlésén. Mielőtt rátértek volna a tervezett napirendi pontok megvitatására, bemutatkoztak  a Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület, illetve az egyesület keretén belül működő csoportok képviselői, majd beszámoltak az eddig elért eredményeikről és a jövőre tervezett feladataikról. A tánccsoport heti két alkalommal Kiss Zoltán vezetésével bukovinai, moldvai és somogyi táncokat tanul, gyakorol. A Varrócska Kézimunkacsoport tagjainak száma 40, őszi-téli estéken, a guzsalyas estéken hetente két alkalommal, hétfőn és szerdán jönnek össze, hagyományaikat ápolva székely varrottasokat készítenek. Ezenkívül még foglalkoznak szövéssel, gyöngyfűzéssel, kalocsai hímzéssel. A csoport tagja a Vajdasági Kézimunkakedvelők Szövetségének. A hagyományőrző csoporton belül jelentős szerepe van az asszonykórusnak, rendezvényeken székely népdalok előadásával képviseli a közösséget. A gyűlésen megbeszélésre került a kézműves nap megszervezése. A megbeszélés után a kézimunkacsoporttal külön egyeztettünk, hogy milyen foglalkozásokat tartunk.

A kézműves napot szombaton, november 21-én tartottuk, körülbelül 80 gyerek és felnőtt érkezett Székelykevéről és 35-en Hertelendyfalváról. A reggeli órákban türelmetlenül és kíváncsisággal várakoztak a gyerekek a művelődési otthon termében, amely helyet adott a rendezvénynek. Hat asztalon előkészített különféle színes anyagok sokasága várta a munkára felkészült alkotókat és oktatóikat. A helyiek segítségével gyönyörű adventi koszorúkat, karácsonyi ajtó és asztal díszeket készítettek, az első asztalnál, kizárólag a természetből beszerzett anyagok felhasználásával. A második asztalnál a mézeskalács készítését, díszítését próbálhatták ki, amelynek egy részét a székelykevei asszonyok ott, helyben sütötték. Harmadik foglalkozásként a gyöngyfűzést választhatták a gyerekek. Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta, Nagy Mónika, Kiss Krisztina, Györfi Hajnalka másik három asztalnál az ünnepi alátétek és képeslapok készítésében segítettek. A fonalgrafikával készült karácsonyi üdvözlőlapok készítéséhez  szükséges technika elsajátítását és a szövést tanítottam. Foglalkozásként a varrást és a szövést választottam, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a népi mesterségek ismeretéhez és mindkét településen jó lenne, ha a guzsalyas estéken a nagyobb gyerekek is részt vennének és megismerkednének a székely varrottasok készítésével, ők adhatják tovább a népi hagyományt. Az örömet és sikerélményt táncházzal zártuk, Kiss Zoltán vezetésével bukovinai és moldvai táncokat tanultunk, jártunk el a gyerekekkel közösen.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a székelykevei közösségnek, a művelődési egyesület vezetőjének, Papp Máriának, a Varrócska Kézimunkacsoport vezetőjének, Pámel Borbálának és tagjainak a szervezést, a szeretetteljes vendégfogadást és örömteli adventi készülődést kívánunk mindenki számára!

További képek a galériában láthatók!