Jelenlegi hely

Kézművesség Hertelendyfalván

Rendszeres alkotódélutánok a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület Ifjűsági Csoportjában

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben táncoktatás zajlik hetente kétszer. Ugyanez a csoport októbertől havi rendszerességgel kézműves foglalkozáson is találkozik. Első alkalmunk két hétvégéjén először leveleket gyűjtögettünk, lepréseltük, következő hétvégén pedig színes, látványos díszeket készítettünk belőlük. Tököt is faragtunk, lámpás lett belőlük.
Kézművesség Hertelendyfalván

Hertelendyfalván szép számú gyermekcsoport találkozik hetente kétszer néptáncórán. Ugyanez az összetartó társaság októberben, a legszebb őszi hónapban, levélgyűjtésbe fogott a pancsovai Népkert színes fái alatt. A leveleket lepréseltük, és szombaton szebbnél szebb díszeket készítettünk belőlük a tanév első kézműves foglalkozásán a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület Székházában. Készült díszdoboz, ajtódísz, gyertyatartó. Mivel a halloween tökfaragás angolszász szokása itt is meghonosodott, mi is készítettünk számos, szépen világító töklámpást. Néprajzosként fontosnak tartottam beavatni a kicsiket és nagyokat a Kelet-Európában nem honos, de egyre divatosabb ünnep szokásvilágába. A magyarázat során ezt a helyi és kárpát-medencei magyarság, elsősorban a katolikus hitűek életében ismert szokáshoz igyekeztem kötni. Ez a Mindenszentek és a Halottak Napja. Sok ponton hasnolóak a szokások. Gyertyát gyújtunk ekkor elhalt szeretteink emlékére, és bár néhol ijesztő a faragott tök arca, a benne pislákoló gyertyák mégis meleg fényt árasztanak. Nálunk nem járnak boszorkányok, csak ügyes gyerekkezek dolgoznak, alkotnak szorgalmasan, és örömmel ezen a napon.

Sokat beszélgetünk, hogy gazdagodjon a gyerekek nyelvi-kommunikációs készsége, és egyszerű technikai megoldásokkal segítjük, hogy fejlődjön kézügyességük.  Ezeket az alkotó délutánokat havi rendszerességűre terveztük Nagy Mónikával, Nemcsek Klaudiával és Lőcsei Mártával, akik a Tamási Áron Székely –Magyar Művelődési Egyesület igen aktív felnőtt segítői.