Jelenlegi hely

A kultúra visszhangja

A magyar kultúra napja az egyik leglátogatottabb rendezvény Füleken

/ Endrődi-Mike Attila /
endrodi.mike.attila képe
Két és fél év szolgálat és megszámlálhatatlan program, rendezvény, valamint megemlékezés után azt a megfigyelést tettem, hogy Fülek és szűkebb-tágabb pátriájának magyarsága körében a március tizenötödikei ünnep mellett, a magyar kultúra napja vonzza a legtöbb érdeklődőt, ha szigorúan a megemlékezéseket tekintjük.
 Elismerték a 70 éves Csemadokot támogató szervezeteket is.A tanárok műsoraSzép számban érkeztek a vendégekA Nógrádi Közművelődési Díj díjazottjai

Persze az adventi Örvendezzünk! és a két évente megrendezése kerülő szüreti felvonulás is tekintélyes számú látogatót vonz, de ezek helyi, mély hagyománnyal bíró alkalmak.

Igen örvendetes és lélekemelő, hogy a magyar kultúra napját ennyien megtisztelik jelenlétükkel, ami talán annak is köszönhető, hogy ekkor adják át a Nógrádi Közművelődési díjakat.

Idén külön öröm volt, hogy az egymással olykor rivalizáló és a diákokért versengő két magyar tanítási nyelvű iskola és a szintén magyar tanítási nyelvű gimnázium tanárai közös műsorral készültek. Ilyen, az érdekeken felülemelkedő összefogásra nagy szükség van most a Felvidéken is. Kiváltképp akkor, ha az adott közösség ezt önzetlenül, jól felfogott megmaradásának céljából teszi. És mi más adhatna nagyobb biztonságot és szilárd alapot, mint a kultúránk, az anyanyelvünk, vagy olykor az „édes, ékes apanyelvünk” – ahogy erre a oktatók műsora emlékeztetett bennünket?

Az est folyamán, a pedagógusok humorral átitatott nyelvzsonglőrködése után, a 70 éves Csemadok oklevéllel fejezte ki háláját, azon intézményeknek, szervezeteknek és kiváltképp személyeknek, akik az elmúlt dekádok során támogatták a helyi alapszervezet munkásságát. Végül átadták a Nógrádi Közművelődési Díjakat.

Varga Lia tanárnő a Rakonca Néptáncegyüttesben végzett többéves kitartó szakmai, koreográfusi  munkájáért, a Galáris és a Foncsik éneklőcsoport megalakításáért és magas színvonalú művészi, irányításáért kapta a díjat.

Eibner Róbertet a nógrádi közösségekért és közösségekben végzett kitartó munkájáért, a Csemadokban kifejtett folyamatos, áldozatkész szerepvállalásáért díjazták.

Kertész Nórát a népi  hagyományok  ápolása, különös tekintettel a gyermekfolklór terén végzett munkásságáért tüntették ki.

Az életműdíjat pedig Mázik István kapta, a kultúrában kifejtett sokéves közművelődési tevékenységéért, a Zsákszínház 40 éves vezetéséért, és nívós rendezői munkásságáért.