Jelenlegi hely

Lelkiállítás és konferencia Esterházy Jánosról

KONFERENCIA ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁSOM ÚJABB ÁLLOMÁSA A PÁZMÁNYON

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál kutatóközpontja és az Et Unum Sint Ökumenikus Kutatócsoportja, 'Esterházy János tanúságtétele és a keresztény egység' címmel tartott konferenciát 2024. április 8-án, azaz Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony ünnepén az egyetem Teológiai Fakultásán.
plakat_esterhazy_egyseg_apr8Pázmány konferencia Esterházy JánosrólPázmány konferencia Esterházy Jánosról

Felvidéken, az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület ösztöndíjasaként egyik fő feladatom Isten szolgája Esterházy János személyének széles körben való megismertetése, lelki üzeneteinek továbbadása. A kommunista elnyomás évtizedei megpróbálták kitörölni a mártír gróf emlékét a történelem lapjairól és az emberek szívéből is. Bár a hivatalos oktatási tananyagnak máig nem része, a felvidéki magyarság hűségesen megőrizte emlékét a XX. század legkiemelkedőbb felvidéki magyar politikusának. Esterházy János rendíthetetlen hitével és hősies helytállásával, örök érvényű erkölcsi üzeneteivel ma is a megbékélést, az igazságosságot és a megtérést szolgája. Reményünk szerint hamarosan a magyar boldogok és szentek között tisztelhetjük. 

A konferenciát szervező és levezető Kránitz Mihály professzor, a katolikus egyetem tanára kifejtette, a rendezvény célja az volt, hogy az egyetem teológiai fakultásának hallgatóihoz közelebb hozza Isten szolgája Esterházy János vértanú és hitvalló életművét, s ezen belül is a keresztény egységért végzett munkásságát, s ezzel is hozzájáruljanak a boldoggá avatási folyamat sikeréhez.

A rendezvény résztvevői bevezetőként megtekintették a Zsigmond Dezső által rendezett Apám Esterházy János című dokumentumfilmet, majd meghallgatták Sajgó Szabolcs gondolatait. A jezsuita szerzetes, papköltő nyitotta meg  „Egy Istenarc van eltemetve bennem” című,  a helyszínen felállított, Esterházy Jánosról szóló festmény kiállításomat. Szabolcs atya, aki maga is több alkalommal járt Alsóbodokon a megnyitót „LELKIÁLLÍTÁSSÁ” változtatva felkérte a jelenlevőket, válasszanak ki a maguk számára egy olyan képet, amely legjobban megszólította őket, s egy szóval vagy egy mondattal jellemezzék annak mondanivalóját. A megnyitó ezzel egy szép elmélkedéssé alakult át. Érdekes volt megtapasztalni, milyen személyes módon tudják megszólítani alkotásaim az embereket a képek egyetemes nyelvén közvetítve Isten szolgája Esterházy János üzeneteit.

Ezt követően Molnár Imre tartott rövid ismertetést Esterházy keresztény egység jegyében végzett tevékenységéről, majd a résztvevők meghallgatták az Esterházynak szentelt  zarándokszentmisék állandó főcelebránsának, Vagyócky József atyának a gondolatait Isten szolgája égi közbenjáró segítségéről.  A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyben Csányi János filmproducer, rendező, Sajgó Szabolcs atya és Molnár Imre történész fejtette ki gondolatait az „Esterházy János jelenségről”, illetve annak korunkat is megszólító aktualitásairól.