Jelenlegi hely

A Magyar Percek 700. adása

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Az Al-dunai régióra jellemző a különböző etnikumú csoportok békés együttélése, a pancsovai tv-, rádió műsorban helyet kapnak műsoraikkal az itt élő nemzetiségek. A Pancsovai Televízió magyar nyelvű műsora, a Magyar Percek a 700. adással köszöntötte nézőit. Ez alkalomból a jelenlegi szerkesztőség a korábbi munkatársakkal közösen egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szerény ünnepséget is szervezett.

A szórványban működő szerkesztőség 1999-ben kezdte meg működését. A pancsovai tévéház, a városi önkormányzat és Magyarország segítségének köszönhetően a bombázás évében, karácsonykor sugározták az első magyar nyelvű műsort, amely sokszor nagy nehézségek ellenére is évtizedeken át a napjainkig fennmaradt. A műsor készítésébe bevonták a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület és a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagjait. Kezdetben a magyar szerkesztőségben 10-15  személy is tevékenykedett, akik a napi munkahelyi feladataik mellett jelképes tiszteletdíj ellenében végezték munkájukat. A Tv vezetősége által biztosított anyagi keret évről-évre szűkösebb lett, és lassan elmaradtak a munkatársak. 

A főszerkesztői feladatot egy évtizeden át Balassa Julianna látta el, jelenleg nyugalmazott tanárként is a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület oszlopos tagja. Az egykori Börcsök Erzébet Vajdasági Módszertani Központ, a térség magyar művelődési egyesületeit és civilszervezeteit összefogó szervezet elnöke  volt.  A nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 1996-ban ő kezdeményezte és rendezte meg az első közös Dél-bánsági megemlékezést. Ő volt a Dél Pacsirtái Gyerekkórus létrehozója. A kórus több Al-dunai település gyerekeiből tevődik össze, és színes dalokkal emeli a rendezvények színvonalát.

A kezdeti szerkesztők között kiemelt szerepe volt  Erdei Ernőnek,  a művelődésszervező, költő, nyugalmazott erdészmérnöknek . Egyike azoknak, aki a Dél-bánsági régió művelődési, közösségi életének szervezésében és a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tevékenységében jelentős szerepet vállal még ma is.

Kezdetben Magyarország a pancsovai RTV stúdiójának bizonyos mértékben biztosította a műszaki  felszerelést,  pályázaton nyert pénzből beszerezték a vágáshoz szükséges kelléket. A szlovák szerkesztőség  egy kamerát biztosított. A műsorszerkesztéshez szükséges két alapvető felszerelés adott volt, melyek a nemzetiségi műsorok beindításának feltételei voltak.

Az adások időtartama változó volt, fél órás és egy órás műsorok is voltak hetente. Jelenleg is hetenként tartják a nézőkkel a kapcsolatot, a kedden készített, csütörtökön sugárzott műsort a vasárnapi ismétlésben lehet megtekinteni. Az egyházi és más jelentős ünnepek idején külön műsorokkal is jelentkeznek. 

  

A heti fél órás magazin jellegű műsor elsődleges célja a  dél-bánáti szórványmagyarság közösségi életének és eseményeinek  ismertetése,  a nemzeti és vallási ünnepeinkről való megemlékezés. A tartalmas mondanivalóval, tiszta nyelvezettel készült fél órás összeállítás minden alkalommal tartalmaz egy kis irodalmi ismertetőt, az adásokat mindig  témához vagy neves személyekhez köthető évfordulókhoz kapcsolódó idézettel indítják.  A műsor készítőinek nem egyszerű és nem könnyű a feladata, mert a fél órába bele kell férnie a hét összefoglalójának, és a kiválasztott téma részletes feldolgozásának. Igyekeznek minden eseményt megörökíteni, ha nem kamerával, akkor fényképes összeállítást készítenek.

A szerkesztőségben dolgozók létszáma évről-évre fogyatkozott, 2010-től  Halász Zsuzsanna és Lőcsei Ilona szerkesztik a műsort,  Patek Kerekes Emília többnyire  bemondói szerepet vállal. A műsorok  összeállításához felhasználják  Martinek Imre, a Hét Nap vajdasági hetilap dél-bánáti tudósítója által küldött anyagokat is. A távolabbi események tudósításában nagy segítségükre van a Vajdasági RTV Magyar szerkesztősége, munkatársaik rendelkezésükre adják a felvételeket.

 

A Magyar Percek műsorának szerkesztősége ünnepi visszaemlékezést tartott a tizedik, századik, ötszázadik adás alkalmából az elmúlt majd tizennyolc év folyamán és nyilatkozatuk szerint az adás továbbra is tartani fog, mert hittek, hisznek a folytatásban és kitartóan tesznek a cél érdekében: a magyar kultúra és a magyar nyelv megőrzéséért, megmentéséért.  A dél-bánsági magyarság hétköznapi, ünnepnapi életét, a  boldog vagy szomorú pillanatait továbbítják a heti rendszerességgel jelentkező műsorok, melyeket 2012-től a világ minden részén lehet követni interneten is. A YouTube csatornán Magyar Percek cím alatt öt évvel ezelőtt, február 15-én került fel első alkalommal néhány régebbi adás Schön György jóvoltából, aki a 700. adás alkalmából statisztikai  adatokat készített az adás nézettségéről.ű

Ide kattintva megtekinthető az ünnepi a 700. ünnepi adás felvétele: