Jelenlegi hely

A Magyar Szórvány Napja Szamosújváron

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
A Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumban tartotta idén rendezvényét az RMDSZ a Magyar szórvány napja alkalmából november 18-án Szamosújváron. Az esemény két fő témája a szórványbeli oktatás, valamint a szociális intézmények, szervezetek és a hozzájuk kapcsolódó kihívások és megoldások voltak.
Balázs-Bécsi AttilaKözönségMucsi Gézaközönség 2

Balázs-Bécsi Attila a Téka Alapítvány igazgatója házigazdaként köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az összetartozás és a minőség jegyében kell a szórvány magyarságért munkánkat végeznünk. Ebben a szellemiségben épülhetett fel az alapítvány által a rendezvénynek is otthont adó iskola, melyben a minőségi oktatás most is záloga a megmaradásnak. A tanulók 30%-a vegyes házasságból származik, az iskolaválasztás nagyban meghatározza a felnövekvő nemzedék identitását. Az összetartozásra pedig példaként említette a válaszúti Kallós Alapítvánnyal évek óta tartó gyümölcsöző együttműködést, akikkel közösen szintén hatalmas eredményeket érnek.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke is gratulált az elért eredményekhez, valamint a több mint 450 diáknak otthont adó új iskolához. „Tanulnunk kell egymástól, a jó gyakorlatokat el kell lesnünk egymástól, empátiával és megértéssel kell a szórvány felé fordulnunk” – hangsúlyozta a képviselő.

A Nemzetpolitikai Államtitkárságot Mucsi Géza osztályvezető képviselte a rendezvényen, aki Potápi Árpád János államtitkár üzenetét tolmácsolta az erdélyi magyarságnak. Nyitóbeszédében Sütő András gondolataival köszöntötte a vendégeket: „Mindenekelőtt fenn kell maradni! Majd azután sok mindenről beszélhetünk.”  Köszönetet mondott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy van egy olyan nap a naptárunkban, mikor a szórvány magyarság jelenét együtt értékelhetjük, és jövőjét tervezhetjük. „Van magyar jövő a szórványban” – és ez az elmúlt évek közös munkájának eredménye. Néprajzosok, tanárok, lelkészek, helyi és országos politikusok, valamint a magyar kormány képviselőinek közös munkájáé, akik együtt tervezik és építik a szórvány jövőét.
Sütő András gondolataira reflektálva Mucsi Géza kiemelte, hogy az elsődleges cél az volt, hogy a már működő struktúrák fennmaradjanak, ezért soha nem látott összegeket mozgósítottak, hogy a szórványmagyarságért aktívan tevékenykedő intézményeket és szervezetek támogassák. Nemcsak anyagilag, hanem humán erőforrással hozzájárulnak a megmaradáshoz és fejlődéshez, ezért jött létre a Petőfi Program, melynek köszönhetően idén számos új közösséghez is érkezett ösztöndíjas. Az osztályvezető kiemelte, hogy az idei évben még merészebb álmok megvalósítását is célul tűzték ki. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül 2018-ig harmincegy új óvodát és bölcsődét adnak át, valamint több mint ugyanennyit újítanak fel, és még 50 intézményt létrejöttét támogatják.