Jelenlegi hely

A magyar szórvány napját ünnepelték Szabadkán

/ Varga Anett /
varga.anett képe
Az Országgyűlés 2015-ben határozott úgy, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésnapját, november 15-ét nyilvánítják a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.
Doroszlói néptáncegyüttes Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Gombosi Szent László kórusKerekasztal-beszélgetés

A magyar szórvány napját a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács közösen szervezte meg, november 14-én Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban. A rendezvényt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg ünnepi köszöntőjével, felhíva a figyelmet az összetartás fontosságára. Az estét a dél-bánsági és nyugat-bácskai szórványközösségek ünnepi műsora tette még színesebbé. Fellépett a Dél-bánsági Tábor táncegyüttes. A csapat Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljaiból áll össze. Őket követte a Doroszlói néptáncegyüttes és a Gombosi Szent László kórus. 

A műsor lezárásaként kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, bevezető előadást  Dr.Bodó Barna neves erdélyi szórványkutató tartott. A résztvevők: Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki beszámolt a Magyar Nemzeti Tanács programjairól, és megköszönte a magyar kormány segítségét, amely nélkül a Tanács nem tudná ilyen mértékben támogatni a vajdasági magyar közösségeket. Nyilas Leonov Anita az MNT alelnöke röviden bemutatta a Petőfi Sándor Programot és buzdította a fiatalokat, hogy figyeljenek oda egymásra, tanuljanak és segítsék egymást, dr. Szőke Anna néprajz-és szórványkutató mesélt vajdasági élményeiről, Bodzsoni István a Pannon Rádió és Televízió igazgatója ismertette a Szabadkán épülő médiaközpont aktuális helyzetét, Talpai Sándor, a kisoroszi szórványközpont vezetője bemutatta munkájukat, a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai képviseletében Cs.Tóth Gabriella és Varga Anett mesélt eddig elért eredményeikről. A beszélgetést Sutus Áron, a VMMSZ elnöke vezette. 

Az est lezárásaként átvonultunk a Szabadkai Kortárs Galériába, ahol a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából nyíló kiállítást tekintettük meg. A rendezvényen a Petőfi Sándor Program összes vajdasági ösztöndíjasa tiszteletét tette. 

A Pannon RTV rövid beszámolója itt tekinthető meg.

A fotókat Gogolák Mariann készítette.