Jelenlegi hely

MaNDA Filmklub Galántán

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
2016. február 12-én a Galánta és Vidéke Társulás a MaNDA, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet támogatásával filmklubot indított el.

A MaNDA Magyarország egyetlen filmes közgyűjteménye, működésének fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. A MaNDA filmgyűjteményében mintegy 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, plakáttára 26 000 plakátot, fotótára pedig több mint 350 000 fotót őriz.

2014 őszén indított filmklubokkal a MaNDA jelen kíván lenni Magyarország határain túl is. Goldshsmied József, a MaNDA külsős munkatársaként a határon túli magyar területeken szervez filmklubokat, ezen kezdeményezés részese lett fogadószervezetem, a Galánta és Vidéke Társulás.

Havonta két alkalommal szervezünk vetítéseket, havi egy alkalommal gyermek és ifjúsági filmeket, rajzfilmeket, egy alkalommal pedig a felnőtt korosztálynak szóló filmeket vetítünk. Igyekeztünk olyan filmeket választani a felnőtt korosztály részére, amelyek valamilyen történelmi vagy társadalmi eseményeket dolgoznak fel, a bemutatókat követően így lehetőség nyílik arra, hogy a közönség tagjai beszélgetést folytassanak a filmekről, illetve a filmek által feldolgozott témákról.

2016. február 12-én a vetítés első filmje A Pál utcai fiúk című ifjúsági film volt, mely nagy sikert aratott a jelen lévő gyermekek és felnőttek körében.  Molnár Ferenc 1907-ben megjelent írása Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény. Felvidéken, a magyar alapiskolákban is kötelező olvasmány az ötödik osztályban.

A 2016. február-június közötti időszakban olyan filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, mint pl. Hannibál tanár úr, 80 huszár, Napló apámnak, anyámnak, Gyerekrablás a Palánk utcában stb.

A filmklub nemcsak magyar filmek megtekintésére ad lehetőséget, de teret biztosít közösségi találkozók megszervezésére, közösségépítésre. Egy újabb színtere a magyar kultúra ápolásának, a kiválasztott filmek segítségével a magyar történelem felidézésére.