Jelenlegi hely

Március 15-i megemlékezés Zágrábban

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Március 15-én a nyugat-szlavóniai magyarok is részt vettek nemzeti ünnepünk zágrábi megemlékezésén. Az ünnepség Petőfi Sándor Vlaškoj utca 87 szám alatti emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. Petőfi 1840 és 1841 között katonaként tartózkodott e helyen, melynek tiszteletére 1996-ban emléktábla állítását kezdeményezte az Ady Endre Magyar Kultúrkör és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Zágrábi Egyesülete, a Horvát - Magyar Társaság támogatásával Budapest adományozta Zágrábnak.
Zágrábi Magyar Intézet március 15.KoszorúzásZágráb március 15.

Koszorút helyezett el dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Magyarország kormánya nevében, Magyar József, a zágrábi Magyar Nagykövetség nevében, valamint Aleksandar Tolnauer, az Országos Kisebbségi Tanács elnöke, Jankovics Róbert, a horvátországi magyar kisebbség parlamenti képviselője, Balázs-Piri Zoltán, a Horvátországi Magyarok Országos Koordinációjának elnöke és Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke is. Az egybegyűlteket a zágrábi magyarok nevében Szelman Mariann köszöntötte, emlékeztetett rá, hogy elődeink áldozathozataláról nem szabad megfeledkeznünk és erőfeszítéseket kell tennünk örökségünk fennmaradására. Majd Balázs Piri Nina, a „Zrínyi Miklós” cserkészcsapat tagja, Márkus Katalin „Március 15-re“ című versét olvasta fel.

A koszorúzást követően a zágrábi Magyar Intézetben a zágrábi Magyar Nagykövetség rendezett fogadást. Az Ady Endre Magyar Kultúrkör vegyeskara a hagyományoknak megfelelően a Himnusszal nyitotta a rendezvényt, majd 1848 szelleméről, üzenetéről, napjainkban való aktualitásairól beszélt dr. Szilágyi Péter és Magyar József, aki Orbán Viktor miniszterelnök úr külhoni magyarokhoz szóló ünnepi üzenetét is továbbította. A rendezvényen Milan Bandić, Zágráb polgármestere is szólt néhány szót a horvát-magyar kapcsolatokról, a magyar forradalom jelentőségéről.

1848. március 15-e a magyar szabadság szimbóluma, eszméi és hősei minden korban példát állítanak nemzetünk elé, közös feladatunk őrizni emléküket.

„Majd akkor illet a koszoru téged,
Ha e munkát végkép bevégezéd,
S akkor nem én foglak megkoszorúzni,
Hanem az egész nagy emberiség!”

Írta Petőfi Sándor 1849. május 1-jén Jött a halál című versében, és ma, március 15-én, a világ ezer különböző pontján, millió és millió magyar, szíve fölé tűzött kokárdával koszorúzott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére.