Jelenlegi hely

Március 15-e Szkopjéban

Így ünnepelt a macedóniai magyarság

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe
Koszorúzások, díjátadások, könyvbemutató és ünnepi műsor is volt a március 15-ei ünnepi programsorozatban Macedóniában.
Március 15. SkopjeSkopje március 15. Skopje március 15. Skopje március 15.

Az elmúlt évek hagyományaival összhangban a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és Magyarország Szkopjei Nagykövetsége március 15-ei hétvégén az idei évben is megemlékezett a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Sőt mi több, egy egész hetes megemlékezéssorozatot szenteltek az ünnepnek.

A programsorozat kezdetén, március 13-án szerdán, a Teleház és a Glam Makedonia közös pályázatának eredményhirdetésére került sor. Itt azokat a diákokat díjazták, akik részt vettek, és kiemelkedő teljesítményt értek el azon a pályázaton, amely célja a magyarsággal kapcsolatos Wikipédia-szócikkek macedón nyelvre fordítása, így megkönnyítve a magyar kultúra megismerését a macedón közönség számára.

А nemzeti ünnepünk alkalmából pénteken kora reggel Dr. Dux László István Magyarország macedóniai nagykövete és Sutus József a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke egy televíziós műsorban számoltak be az ünnep jelentőségéről, és az ünnepi programokról a Televizija 24 csatornán.

A nap folytatásában megkoszorúzták a Szkopjéban található magyarokról elnevezett utcáknál kihelyezett emléktáblákat. A Macedón-Magyar Barátság Parkjában Kossuth Lajos és Liszt Ferenc nevéhez kerültek koszorúk, a Petőfi utcánál pedig a koszorúzás és az ünnepi beszédek mellett egy újabb eredményhirdetésre is sor került. Kisela Voda (szkopjei kerület) önkormányzata, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és a Magyar Nagykövetség közösen hirdetett meg egy irodalmi pályázatot általános és középiskoláknak. A diákok számos intézményből csatlakoztak, és írtak verset, esszét vagy készítettek videóprezentációt Kossuth Lajosról vagy a Magyar Szent Koronáról. A pályázat nyertesei Maria Popovikj, és Veronika Korunovska lettek.

A péntek estét Paszkál Gilevszki Vér és Arany c. (Крв и злато) Ady-fordításkötetének bemutatója zárta. Bár Ady szervesen nem kapcsolódik a 48-as eseményekhez az általa képviselt hang forradalmian új volt a magyar költészetben, és idén emlékezünk halálának 100. évfordulójára is. A Matica Exclusive könyvesbolt bemutatóterme ismét megtelt, ahol az irodalomkedvelők macedón és magyar nyelven is hallhattak Ady-költeményeket.

Szombat délben a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének ünnepi műsora vette kezdetét a Mezőgazdasági Egyetem nagyelőadójában. Az elmúlt évekhez hasonlóan népes közönség gyűlt össze, akik között ott voltak a nagykövetség munkatársai, a Teleház-tagok és a helyi magyarság apraja-nagyja, macedón barátaik, továbbá egy magyarországi turistacsoport, az „Experience Balkan” tagjai is, akik tudomást szerezve az eseményről nagy lelkesedéssel érkeztek a műsorra. Még így is kissé meglepő, hogy 200 körüli nézőszámmal vette kezdetét a műsor.

A himnuszok meghallgatása után Sutus József köszöntötte az egybegyűlteket, majd kiemelte a barátság fontosságát, és örömét fejezte ki, amiért az ünnepeinken és mindennapjainkban is ilyen összetartó közösséget találhatunk itt Szkopjéban. Dr. Dux László István is köszöntötte a jelenlévőket, majd Kovács Etelka lektorasszony felolvasta Orbán Viktor határon túli magyaroknak szóló üdvözletét. A műsor hátralevő felében egy rövid történelmi áttekintés mellett elhangzott a 12 pont, a Nemzeti dal, és a Szózat is. A huszárok toborzását a gyerekek egy népzenés néptáncos produkcióval elevenítették fel, amelyet a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. A műsort Magdalena Todorovszka is bearanyozta hangjával, aki a Hazám, hazám c. áriát és a Szózatot is káprázatosan adta elő Ana Velinivszka zongorakíséretével. Gyurina Zsuzsanna és Elena Atanaszovszka ugyancsak nagyon színvonalas zenei élményben részesítette a közönséget.  

Az esemény végén néhány köszönőlevél is átadásra került. Sznezsana Sztrkovszka, a Glam Makedonija elnöke az Ismerd meg Magyarországot c. wikipédiás pályázat lebonyolításáért, Veszna Maljanovszka és Vladimir Angyelov pedig a Magyar nyomok a macedón kortárs zenében c. dokumentumfilm elkészítéséért kapott köszönőlevelet.  

Az előadók, a vendégművészek és a lelkes közönség is mind hozzájárultak, hogy méltóan emlékezzünk meg hőseinkről, és hogy ez a március 15. is felemelő közösségi élményként maradjon meg emlékezetünkben. Az ünnepséget idén is hagyományos batyubállal zárták, ahol finomabbnál finomabb magyaros ételek és borok társaságában beszélgettek a rég nem látott és új barátok. Kivételes élmény volt látni, hogy macedóniaiak és magyarok egy közösségként ünnepeltek. Itt tudatosodott bennem, hogy szórványban ilyen erős, élő, magyar közösséggel még sehol nem találkoztam.