Jelenlegi hely

Megmaradni a polgárháborús szórványban

X. Vukovári Magyar Néptánc Est szerémségi magyar csoportokkal

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Szeptember 16-án rendeztük meg a földrajzilag Drávaszög déli részét, Szlavónia területét jelentő, Vukovár-Szerém megye székhelyeként működő horvátországi városban, Vukováron a szerémségi-baranyai magyarok évenkénti szokásos néptánc és folklór találkozóját.
De Blasio Antonio eszéki főkonzul és Jakumetovic Rozália elnökasszonyJakumetovic Rozália elnökasszony és Vera néni, az énekkar vezetőjeDályhegyi ifjúsági csoport táncolKészülés a kulturális műsorra

Egy maréknyi magyar öntudatú, magyarul beszélő, éneklő és táncoló fiatal és idős gyűlt össze szombaton este a város reprezentatív épületében, a Ruzicka-házban, hogy bemutassa, felmutassa a néphagyományok továbbélését, identitásformáló erejét az erősen megritkult délvidéki szórványság körében. Az idősebb korosztály saját bőrén élte át – nem ritkán áristonba, börtönbe zárva; családtagjaik meggyilkolását tehetetlenül elfogadva – a szerb-horvát polgárháború szörnyűségeit, melynek nyomai sajnos még ma is ott kísértenek a földig bombázott, szétlőtt Duna-parti városban. Egy ilyen érából erős, egészséges fiatalságot felnevelni borzasztóan nehéz, a gyermek és a felnőtt minden nap szembesül az emberiség elleni bűntettek létével. Az ilyen sorsba és élethelyzetbe születő, így felnevelkedő és élő magyarok a legszívósabb fajtából valók, minden bizonnyal, a kitartó sok munka, próba és gyakorlás meghozza a gyümölcsét – mondom is nekik: aki a háborút túlélte, annak nem sok lehetetlen van.

   

Ilyen történelmi-etnikai körülmények között a vukovári és környékbeli magyarok meglehetősen aktívan megélik identitástudatukat, ennek fontos helyszíne az augusztus-szeptemberben szinte minden hétvégén valamelyik településen megrendezésre kerülő kulturális találkozó, melynek házigazdája ez alkalommal a Vukovári Magyarok Egyesülete.

   

A rendezvényen tiszteletét tette De Blasio Antonio eszéki főkonzul úr, fellépőként ebben az évben a dályhegyi és szentlászlói gyerekek, fiatalok tánccsoportjait köszönthettük, valamint a helyi és vinkováci énekcsoportok örvendeztették meg műsorukkal a közönséget. A színes kis műsor után a vendégeket malacsülttel és finom házi süteménnyel vártuk vacsorára a Magyarok Otthonában.

  

A kitartó munka pedig tovább folytatódik: új népdalokat, nótákat tanulunk szorgosan; a frissen kapott viseletekhez csillogó gyöngysorokat kaptak az asszonyok Szekszárdról; illetve beszereztem az új projekt kellékeit, kürtöskalács sütőfákat, amit a szeptember utolsó hétvégi vukovári őszi etno-napokon már ki is próbálunk.