Jelenlegi hely

Megnyílt a Magyar Jelenlét Háza Kassán

Új központtal gazdagodott Kassán a magyar kulturális élet

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Ünnepélyes keretek között adták át október 24-én Kassa belvárosában, az Erzsébet utca 42-es szám alatt található Magyar Jelenlét Házát. A megnyitóünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

 

Az épület, amelyben a rendszerváltás előtti évtizedekben bryndzagyár üzemelt, a Magyar Kormány támogatásával került a Rovás Egyesület tulajdonába. A több mint húsz éve működő egyesület hét éve tevékenykedik Kassán, ezalatt folyamatos, színvonalas programkínálattal gazdagította a kassai magyar kulturális életet. Az új épület nagyszerű lehetőséget nyújt számukra ahhoz, hogy megvalósítsák azokat az ötleteiket, terveiket, amelyekről eddig csak álmodtak.

„A ház az, ami a haza megfoghatatlan valóságát megragadhatóvá teszi.”

– mondta Potápi Árpád János, aki megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a Magyar Kormány legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzése a külhoni magyar közösségek megtartása. Ezért járult hozzá a Nemzetpolitikai Államtitkárság a kassai magyarság álmának megvalósításához: egy olyan hely kialakításához, ahol az itt élők együtt élhetik meg kultúrájukat, ünnepeiket, múltjukat és jelenüket, ahol magyarként „jelen lehetnek”.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke köszöntő beszédében bemutatta az egyesület jövőre vonatkozó elképzeléseit. Az épületben borozó, étterem, cukrászda és kávézó is fog működni; az emeleten kiadó szobák és rezidenciák üzemelnek majd. A földszinten található FiguratiF névre keresztelt galéria már várja a látogatókat. Hamarosan megnyitja kapuit a Kolár Art Café, amelyben a Kolár Péter hagyatékából létrehozott magyar nyelvű könyvtár működik majd. További tervek között szerepel egy hungarikum bolt, illetve egy kézműves- és művészeti bolt létrehozása. A ház mindemellett lehetőséget nyújt különböző rendezvények, előadások, koncertek és konferenciák megrendezésére.

  

Gergely Papp Adrianna a Rovás alelnöke beszédében elmondta, hogy a Magyar Jelenlét Háza otthona kíván lenni minden színvonalas magyar kezdeményezésnek, ezzel is erősítve a különböző kassai magyar szervezetek és intézmények együttműködését, továbbá képviselni kívánja a Kassa környéki magyarlakta falvakat is.

A Magyar Jelenlét Házának átadóünnepségére egy a hungarikumokat bemutató kiállítással is készült a Rovás, amelyet Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár nyitott meg. Az est folyamán Stefanovits Péter a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Bartusz György szobrászművész leleplezték a galéria bejáratánál elhelyezett Jakoby Gyula emléktáblát. Az ünnepi hangulatú est kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel zárult, amelyhez az ízletes étel- és italkínálatot öt Kassa környéki falu, Bódvavendégi, Buzita, Debrőd, Reste és Tornaújfalu biztosította.

A Magyar Jelenlét Háza (MaJel) facebook oldala