Jelenlegi hely

"Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz."

Ismét eltelt egy év Szilágysomlyón a Petőfi Programmal

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A 2019-2020-as évben második alkalommal lehettem a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa a partiumi Szilágysomlyón. Huszonöt gyermeknek mintegy ezer zeneórát tartottam a kilenc hónap alatt, melyek során hegedűt, népi éneket, népi furulyát és szolfézst tanulhattak a szilágysomlyói gyerekek. A kitartó és szorgalmas munka ez évben sem maradt eredmények nélkül.

"Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted, de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz. Minden egyes téglánál látni kell a házat! Ez a hit." Így szól a teljes idézet, melynek egy részletével Müller Péter gondolataira utalok írásom címében. Azt hiszem, ezek a gondolatok jól illenek a Petőfi Program céljaihoz, arculatához, s egyben ahhoz a közös munkához is, amelyet a szilágysomlyói gyerekekkel a program keretein belül közösen végzünk.

Magyarország Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, illetve mentorom sikeres pályázati kéréseinek köszönhetően 2017 januárja óta töretlenül működik a Petőfi Sándor Program, illetve van rendszeres és ingyenes  zeneoktatás Szilágysomlyón. A tanév végének közeledtével örömmel tekintek vissza az elmúlt kilenc ösztöndíjas hónapra, amely sok munkával, s gyorsan, azonban mondhatom, hogy eredményesen is telt.

Munka közben a világ legkiválóbb mentorával: Józsa Nándor Lóránddal :)

A kollázsképen szereplő fotók: Barcsa Zsuzsanna, Veres Tünde, Szucher Ervin

A heti harminc zeneóra megtartása mellett két alkalommal sikerült népzenei gyűjtést is végeznem, így rögzíthettem Kárásztelkén hat csodálatos asszony népdaléneklését, illetve gyűjthettem népdalokat a szilágybagosi Wesselényi díjas népzenész/adatközlőtől, Birtalan Józseftől.

Amennyiben az eredményeket számokban tekintjük, akkor az idei tanévben huszonöt gyermeket mintegy 1000 (ezer) órában tanítottam zenére. Hegedű, népi ének,  népi furulya és szolfézs órákon a kilenc hónap alatt összesen körülbelül 120 (százhúsz) magyar népi dallamot tanulhattak meg nálam a gyerekek. Három népdalversenyen vettünk részt, melyek során összesen 10 díjat szereztünk. Két koncerttel örvendeztettük meg közönségeinket: 2019. december 21-én karácsonyi jótékonysági koncertünkön 3008 lej (kb 210.000 Ft) adományt gyűjtöttünk az érkörtvélyesi SMA betegséggel küzdő csecsemő, Noel számára, illetve ismét készültünk egy anyák napi koncerttel, ám a koronavírus miatt ez úton egy online videó formájában köszöntöttük az édesanyákat. A videókoncert "Anyák napi online koncert", illetve "Anyák napi online koncert a Szilágyságból" címekkel a YouTube nyilvános videómegosztó webhelyen két (a Petőfi és Kőrösi Program, illetve privát csatornámon: Barcsa Zsuzsanna) feltöltő csatornáról is megtekinthető. A két csatornán megjelent videó másfél hete eltelt megjelenése óta összesen eddig 812 megtekintésről ad számot. 

Ami a népdalversenyeket illeti, énekes tanítványaimmal ebben az esztendőben is kiemelt sikerről adhatunk számot, hiszen három versenyről összesen tíz díjat hoztunk el: XI. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő döntője, Temesvár: Dobai Xavér – II. díj; IX. Jagamas János Népdaléneklési Verseny, Méra: Kulcsár Cintia Noémi – I. díj, Csók Beáta Andrea – III. díj, Debre Anna – II. díj; XII. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő Szilágy megyei fordulója, Szilágysomlyó: Kulcsár Cintia Noémi – I. díj, Csók Beáta Andrea – dicséret, Szabó Lara Alexa – I. díj, Dobai Xavér – II. díj, Bákai Dominik Ferencz – különdíj, Debre Anna – II. díj. A XII. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő Szilágy megyei fordulóján elért eredmények alapján négy tanítványom jutott be a verseny őszi, temesvári döntőjébe.

Tanítványaimmal a népdalversenyeken. A kollázsképen szereplő fotók: Bara Jusztina, Dobai Tünde, Kulcsár Csilla

A koronavírus minket sem állított meg munkánk folytatásában, hiszen a skype és messenger alkalmazásoknak köszönhetően a napi szintű zeneórák megtartását - noha nem is olyan egyszerűen, mint élőben, de - tovább tudtuk folytatni. A tanítás online formában történő folytatása mellett a “Szilágysági kultúrkincsek” címmel megjelent cikksorozatomban Lelik Berta krasznai néptáncoktató, viseletvarró és falumúzeum vezető asszony interjúinak segítségével úgy érzem talán sikerült a szilágysági magyar néptánc és viseletkultúra kincseit is egy kicsit jobban népszerűsíteni.

Online zenetanulás. Fotók: Barcsa Zsuzsanna

Munkám egyben a szenvedélyem is, ezért hálás vagyok, hogy a Petőfi Program ösztöndíjasaként ilyen nagyszerű lehetőséget kaptam, s már két éve taníthatom a szilágysomlyói gyerekeket zenélni. Bízom benne, hogy még egy harmadik, s egyben utolsó alkalommal is folytathatom a megkezdett munkát a gyerekekkel, hogy végül "minden egyes téglát" lerakhassunk, hogy megépülhessen a ház. :)

Hajrá Petőfi Program, hajrá Szilágyság! :)  

A közös munka és annak örömeiről készült néhány pillanatkép :) A kollázsképen szereplő fotók: Barcsa Zsuzsanna