Jelenlegi hely

Művelődéstörténeti est és a Soli Deo Gloria vándorkiállítása Medgyesen

Jeles medgyesiek és az ötszáz éves reformáció emlékezete városunkban

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
A Medgyesi Magyar Kultúrnapok keretében előadásra és beszélgetésre várták az érdeklődőket március közepén a református egyház gyülekezeti termébe. A városban komoly hagyománya volt a művelődéstörténeti, irodalmi, gazdasági, természettudományos témájú előadásoknak, melyeket a medgyesi szabadegyetem keretében 1970 és 1991 között heti rendszerességgel, hétfőnként szerveztek meg.
Kultúrest Medgyesen Kultúrest Medgyesen Kultúrest Medgyesen Kultúrest Medgyesen

A március közepén megvalósult program a korábbi évek eseménysorozatát is megidézte. 

A református egyház szervezésében "Elfelejtett magyar medgyesiek és események"  címmel Gazdag Sándor jogász tartott előadást. Az előadás mindenekelőtt medgyesi születésű, 19. - 20. századi sorstársakról vagy medgyesi érintettségű emberekről szólt. Élettörténeteikkel párhuzamosan a város történelmi eseményeit is megismertük a nagyrészt saját gyűjtésű kordokumentumok és fotók vetítésének köszönhetően.

Báthory István fejedelem, az 1849-es medgyesi csata, a piarista rend, Binder Ottó huszártábornok, olimpikon, Pallos-Schönauer Jutta festőművész, Zalán Magda írónő – többek között megtudhattuk hogyan kapcsolódnak a felsorolt személyiségek és események a városhoz, de ezen felül sokat hallhattunk a földgáz helyi gazdaságot fellendítő szerepéről és az ezen dolgozó magyar szakemberek munkájáról. „Hogy kik ők mindannyian? Olyan személyek, akik a kor nyilvánvaló változásai közepette belső értékvilágukhoz tudtak igazodni. Hűség, műveltség, közösségi eszmény, etikai gondolkodás – ezen értékek mentén ragadhatók meg tetteik. Mertek alkotni, a maguk és közösségük elfelejtett ügyét képviselni, így lett az ő élettörténetükből összefüggő egész.” – mondta Székely Zoltán református lelkész, az est szervezői részéről. 

A kultúrest második részében a Soli Deo Gloria nevű kiállítást nézhették meg a résztvevők. A kiállítás, mely „A magyar reformáció öt évszázada” címet kapta, európai és magyar protestáns eseményeket és értékeket mutatott be.  A tárlat anyaga a Bukaresti Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkársága jóvoltából érkezett Medgyesre. A program végén a közel 60 fős hallgatóság számára szeretetvendégséggel készültek a szervezők.