Jelenlegi hely

Nemzeti kisebbségek tevékenységeinek szemléje

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
15. alkalommal rendezték meg a Szerb köztársasági (Bosznia-Hercegovina) Nemzeti kisebbségek tevékenységeinek szemléjét Banja Lukán. A rendezvényen részt vettek a Bosznia-Hercegovinában élő egyesületek és a külföldről/anyaországból hívott vendégeik.
Mendicus tamburazenekar A résztvevők és a közönségMendicus tamburazenekar_A zenekar és a Magyar Szó tagjai

Az ünnepség szombaton, szeptember 22-én este kezdődött az Obilić sportcsarnokban. A nyitóbeszédek után, melyen felszólalt Banja Luka polgármestere és a nemzeti kisebbségek szövetségének elnöke is, az itt élő kisebbségek (összesen 12 csoport) sorban előadták kulturájuk egy kicsiny darabját. Természetesen, amennyit be lehet mutatni belőle pár perc alatt. A legtöbb nemzet néptáncát mutatta be, de volt aki szini előadást hozott a közönség szórakoztatására, és volt aki kórussal lépett fel.

A „Magyar Szó”-t, a Banja Luka-i magyar egyesületet a csantavéri Mendicus tamburazenekar képviselte, nem kis sikerrel. A zenekar vajdasági népdalcsokrot játszott, amit kitörő taps fogadott.

A hivatalos rész után volt lehetőségük az egyesületeknek és vendégeiknek egy kis ismerkedésre egy fogadáson. Itt mindenki bemutathatta milyen étel, ital jellemzi országát, és megoszthatta ezt a többiekkel. A zene, az ismerkedés, és az új kapcsolatok teremtése szintén jól sikerült.

Ismét sikert arattak a magyar ízek, a magyar népzene és a messze földön ismert vendégszeretet.