Jelenlegi hely

Néptánc, házasság hete, farsang: sűrű program Kárpátalján

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
Egy hétvége, három rendezvény. Nem unatkoznak a Petőfi Programosok Ungváron és Munkácson, hiszen fiataloknak és idősebbeknek egyaránt akad program. A február 17-19-i hétvége legalábbis erről tanúskodik.
Vonatozás a gyerekekkel MunkácsonTáncóra lelkes felnőtteknekTombolahúzás UngváronMezőföldi üvegestánc az ungvári Csüllő előadásában

Péntek

Az ungvári Dayka Gábor Középiskola egyik legnépszerűbb, és a gyerekek által legjobban várt rendezvénye a Farsangi Mulatság. Idén sem volt ez másképp. A diákok, hogy kifejezzék összetartozásukat, a különböző jelmezek helyett inkább valamilyen csíkos vagy kockás ruhában mentek iskolába. A délutáni programot a 3-5. osztályos „Kis Csüllő” néptánccsoport nyitotta meg, akik először mutatták be tánctudásukat nagyközönség előtt. Oktatójuk, „Pali bácsi” nagyon büszke volt rájuk, hiszen szeptember óta készülnek erre a pillanatra, és minden izgalmuk ellenére nagyon ügyesen szerepeltek a kicsik. Fellépett a Csüllő Néptáncegyüttes is, valamint vendégként a beregrákosi Latorca Néptánccsoportot hívták meg szerepelni és együtt mulatni. A táncos blokkokat tombolahúzás, lekvárkóstoló verseny és fánkevés szakította meg, a néptánc bemutatókat pedig egy-egy rövid táncház követte. A Csipkés Együttes húzta a talpalávalót és táncosaik, Váradi Emese és Ráti Tamás tanították a táncokat, Simoncsics Pál és Simoncsics Nóra párosával felváltva. A fantasztikus hangulat egészen este fél 6-ig tartott, sőt a gyerekek közül többen még az éjszakát is az iskolában töltötték volna, csak hogy maradhassanak. Mi ez, ha nem a legnagyobb dicséret a daykás szervezőknek? :)

  

Szombat

A Valentin-nap környékére eső hét immár két évtizede a házasság és a család fontosságáról szól. Egy szerencsés véletlen hozta úgy, hogy pont ezen a szombaton tartottuk az első igazán rendhagyó néptánc óránkat. És hogy mitől volt rendhagyó?

Nem egyszer hallottuk már ösztöndíjas szolgálatunk során, hogy „mindig a gyerekek”, "bezzeg a gyerekek"... Egy ilyen megjegyzés kapcsán jutott eszünkbe, hogy mi lenne, ha valóban nemcsak a gyerekeknek, hanem lelkes, kezdő felnőtteknek is tanítanánk táncot. Az ötlet meghallgatásra talált, és hosszas egyeztetés után február 18. szombatra esett a választásunk - bátran mondhatjuk tehát, hogy a házasság hetéhez kapcsolódva erősítettük a párok közötti köteléket a közös tánc örömével. Így történt a rendhagyó néptánc óra, ahol néhány munkácsi és beregrákosi házaspárral megtartottuk az első felnőtt foglalkozásunkat, ami olyan sikeres volt, hogy még a helyszínen kitűztük a következő alkalom időpontját. Reméljük, bővül a társaság, és a hat pár mellé még legalább ennyi lelkes szülő kapcsolódik be február 28-án.

Vasárnap

A Munkácsi Szent Márton Egyházközség farsangi mulatságát február 19-én, vasárnap tartották a Szent István Líceumban. A rendezvény első felére sajnos nem tudtunk elmenni, de Hajlik Katalin szervezőjétől megtudtuk, hogy nagyon jól érezték magukat a gyerekek. A beöltözött, lelkes kis résztvevők izgatottan mutatták be maskaráikat a jelmezbemutató során. „Ki halkan, ki hangosan, de örömtől csillogó szemmel lépett a zsűri elé. Míg a zsűri meghozta a nehéz döntést, addig a játéké volt a főszerep. Csoportokat alkotva, különböző ügyességi és csapatmunkát igénylő játékokban kellett helyt állniuk a jelenlévőknek. Közben folyamatosan lehetett tombolát vásárolni, amit két körben sorsoltak ki. A játék- és tombolaszünetekben lehetőség volt egy kis farsangi fánk és üdítők elfogyasztására. A játékok befejeztével eredményhirdetés következett. Ahogy azt a zsűritől megtudtuk, főleg a kézzel készült jelmezek nyerték el tetszésüket. Egy vidám, önfeledt délutánt töltött együtt a munkácsi közösség. Jó volt egy kicsit kiszakadni a megszokott életünkből” – mesélte Hajlik Katalin.

Simoncsics Pál ösztöndíjast és engem a programot záró táncház megtartására kértek fel. Rövid „aprók tánca” után seprűs, majd vonatos játékkal szórakoztattuk az utolsó pillanatig kitartó gyermekeket és szüleiket.

Tartalmas hétvégét tudhatunk magunk mögött, és elnézve a március-áprilisi programunkat, ez csak a bevezetője volt egy várhatóan rengeteg élménnyel és programmal érkező tavasznak. Állunk elébe.