Jelenlegi hely

Összefogás szimbolikája

Rákóczi Szövetség Beiratkozási Program 2017 - Máramaros megye

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
Az 1989 óta működő Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának keretében, 2017 szeptember 15-én, első körben kapta meg Máramaros megye 112 kis iskolakezdője a beiratkozási ösztöndíjat, a 12. Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok keretében a régi főtéren.
ÖrömlufiÖrömlufiÖrömlufi

A Rákóczi Szövetség, mint civilszervezet alakult meg 1989-ben. Céljuk, hogy a Kárpát-medence magyarságának sokoldalú támogatásával, annak hosszútávú megmaradását segítsék, valamint II. Rákóczi Ferenc fejeledelem szellemi örökségét továbbadják. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medence szerte működő közel 360 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben.

A Szövetség több programmal és rendezvénnyel készül a korosztályok számára, nyaranta a határon túli általános iskolák és gimnáziumok diákjait látja vendégül anyanyelvi táborokban, 2004 óta egyre bővülő utazási lehetőségeket kínál a Kárpát-medencei középiskolák számára. Ezek az utazások a Szövetség Diákutaztatási programja alatt valósulnak meg nemzeti ünnepeinkhez, illetve a Nemzeti Összetartozás Napjához kötődve. A program célja, hogy a magyarországi és határon túli fiatalok és iskolák együtt ünnepelhessék nemzeti ünnepeinket, valamint hogy személyes és intézményi kapcsolataik elmélyülhessenek.

A Rákóczi Szövetség 2012-ben a Partiumban, 2013-ban pedig a délvidéki szórványra is kiterjesztette beiratkozási programját. Ennek keretében a Partiumban lévő Máramaros megyében 112  előkészítős kisiskolás gyermek és családja vehette át a 10 000 Ft-os beiratkozási ösztöndíjat, vagyis összességében 1 120 000 forintot. Az ösztöndíjat a Szövetség magyar civil adományokból és önkormányzatok felajánlásából folyósítja oda, ahol szükség van rá. Nagy magyar összefogás áll a határon túli magyar gyermekek tanulási lehetőségeinek megmaradása mögött.

Az eseményen a Szövetség képviseletében Csáky Csongor főtitkár és Nagy Domonkos vett részt. A helyi szervező és a program kezdeményezője a nagybányai Teleki Magyar Ház volt, Markó Hajnal vezetésével.

Az ösztöndíjak- és a program üzenetének átadása ünnepélyesen Nagybánya főterén több ezer ember előtt zajlott.

Az alábbi települések gyermekeit érintette a program: Nagybánya, Máramarossziget, Tiszaveresmart, Szinérváralja, Szamosardó, Nagyfentős, Monó, Magyarlápos, Felsőbánya, Domokos, Avasújváros, Koltó, Vámfalu, Csadreg, Égerhart, Miszmogyorós, Hosszúmező, Rózsapallaghegy, Szilágyújfalu, Kapnikbánya, Németbánya, Felsőfalu.

A Rákóczi Szövetség munkássága itt követhető: www.rakocziszovetseg.org