Jelenlegi hely

Példamutató összefogással nyárbúcsúztató fesztivált szerveztek a lévai magyar szervezetek

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2015. szeptember 5-én immár hatodik alkalommal rendezték meg a lévai nyári fesztivált. A fesztivál főszervezője a Csemadok lévai alapszervezete mellett valamennyi lévai magyar szervezet képviseltette magát a fesztiválon.

A magyar összetartozást hivatott erősíteni, hogy a rendezők nem hívtak szlovákiai és külföldi sztárvendéget, helyette lévai és Léva környéki tehetséges magyar fiatalok mutatkozhattak be produkciójukkal. A várban megrendezett családias fesztiválon kicsiktől a felnőttekig mindenki megtalálhatta a számára érdekes programot. A népi játékok felidézése mellett volt néptánc, mese, a magyar iskolák diákjainak színvonalas műsora, magyar nyelvű könyvek árusítása és bűvészmutatványok.

A gasztronómiai élvezetek kedvelői gulyásfőző versenyen mérhették össze főzőtudományukat. A lévai Reviczky Társulás csapatának tagjaként, mentorommal együtt ”főszakácsként” én is részt vettem a megmérettetésen, amit nagy örömünkre meg is nyertünk.

A Reviczky Társulás díjnyertes csapata

A rendezvényvényt a 2015. 08. 18-án Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett Kor-Zár együttes koncertje zárta.

A teljesen politikamentes, családias fesztivál a nemzeti összetartozásra épül. A rendezvény lebonyolításában és szervezésében példamutató összefogással szerepet vállalt szinte minden lévai magyar szervezet és intézmény.

Az eseményről a hirek.sk hírportál összefoglaló videóriportja ide kattintva megtekinthető.