Jelenlegi hely

Pincefesztivál Ipolynyéken

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Szeptember második hétvégéjén tartották az Európai Falvak Találkozójával egybekötött Ipolynyéki Pincefesztivált, ami lehetőséget teremtett a község fennállásának 880. évfordulójáról való méltó megemlékezésre is.

Az ipolynyékiekkel együtt ünnepeltek az erdélyi Csittszentiván és Siklód települések, a magyarországi Zsombó és Magyarnándor  testvértelepülések, valamint a Segítsük Egymást Vajdaság - civil szervezet képviselői Magyarkanizsáról.

A pénteki napon a rossz időjárás ellenére nagy sikert aratott a Jézus Krisztus szupersztár rockoperal, az Érsekújvári Rockszínpad előadásában. A Pincefesztivál szombaton igazán változatos programot kínált. Délelőtt a Szent István téren felavatták az apostoli kettős keresztet és a játszótér új kapuját, majd szabadtéri szentmisét tartottak a Zsobrák hegyen, a Szent Orbán-szobornál, amit Parák József, püspöki helynök és ipolynyéki esperes, valamint Hutár Márk, nagycsalomjai plébános celebrált. A prédikációban többek közt az értékeink mellett való bátor kiállásra, azok megőrzésének fontosságára hívták fel a szertartáson résztvevők figyelmét. Ezt követően a hegy lábánál felállított szabadtéri színpadon Hrubík Béla, Ipolynyék polgármesterének megnyitó beszédével folytatódott a program.  A Községi Díjak átadása előtt Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony köszöntötte a vendégeket. A község díjában részesült: Tóth István, Ipolynyék volt polgármestere a helyi önkormányzatban és társadalmi életben végzett munkájáért, Mészáros Alajos professzor a helyi civil szervezetek és kulturális élet kiemelt támogatásáért, Zsigmond Gábor, a helyi kulturális életben végzett hosszú évtizedes tevékenységéért, a budapesti Oláh Szilveszter szobrászművész Ipolynyék szellemi és művészeti értékeinek gyarapításáért, Jusztin Imre iskola igazgató a helyi és regionáilis oktatásban és kultúrában végzett kiemelkedő munkájáért. Külön elismerésben részesült Bojtos János, aki a helyi kulturális életben, valamint a Nekvinum Polgári Társulás, az ipolynyéki szőlészeti és borászati kultúrának fejlesztéséért végzett tevékenységéért Ipolynyék polgármesterének díját vehette át.

Nagy sikert aratott a díjak átadását követő kultúrműsor, amely részeként színpadra léptek a helyi óvodások, a százdi citerazenekar, a Nógrád néptáncegyüttes, énekelt Bacsa Flóra és a Csemadok Ipolynyéki énekkara, fellépett Ziskó Zoltán és zenekara, a Fölszállott a páva döntőse, Berecz István néptáncos társaságában, a tombolahúzás előtt pedig a Csemadok énekesei tartottak nóta- és popgálát.

Az eseményen különleges gasztronómiai élményben lehetett része annak, aki ellátogatott a Palóc konyha utcájában, ahol vadgulyást és halászlevet ehettek a látogatók, de megkóstolhatták az egészben sütött ökröt is. Tizennégy helyi és országos hírű borászat által hozott kiváló borok mellett - a zsombói vendégeknek köszönhetően - különleges, házi készítésű söröket is kínáltak a látogatóknak. A legkisebbek az ugrálóvárral és hagyományos fából készült fajátékokkal felszerelt játszótérnek örülhettek, de ezen felül kipróbálhatták a lovaglást vagy a kardvívást is.  

Az este hangulatát Revue Live koncertje alapozta meg, amit - a Felvidék szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, párkányi kötődésű - Jóvilágvan együttes fellépése követett. A Budapestről érkező Magna Cum Laude koncertjére több mint kétezren voltak kíváncsiak.