Jelenlegi hely

Pogácsasütéstől napszentületig a márciusi ifjakkal

Március 15-i ünnepi megemlékezés Petrozsényban

/ Szalai Luca /
szalai.luca képe
Előkészületként kokárdavarrás és -ragasztás, diákok műsorának próbája, interaktív történelemóra, pogácsasütés és só-liszt gyurmázás, a nemzeti ünnepen pedig koszorúzás, ökumenikus istentisztelet, szavalatok és énekek, néptánc előadás és táncház. Így telt az elmúlt pár nap Petrozsényban, hiszen március 15-e nagy ünnep Dél-Erdélyben is.
Március 15-i műsor PetrozsénybanMárcius 15-i megemlékezés a petrozsényi református templom kertjébenAz Ördögborda Táncegyüttes Napszentület c. műsoraTáncház az Ördögborda Táncegyüttessel

Március 15-ére már nőnapkor elkezdett készülni a petrozsényi magyarság. Március 8-án a petrozsényi Caritas házban közösen varrtak kokárdát idős asszonyok és a Jézus Szíve gyermekotthon lakói, továbbá só-liszt gyurmából kis szíveket is készítettek, melyet nemzeti színű szalagra fűztek föl.

A nemzeti ünnepen a petrozsényi magyar iskola diákjai interaktív történelemóra keretében elevenítették föl a március 15-i eseményeket. Az alsó tagozatosok papírcsákót hajtogattak, kokárdát színeztek, és puzzle-darabokból rakták ki Petőfi arcképét, a Nemzeti Múzeumot és a tizenkét pontot. A felső tagozat tanulói játékos feladatlapokon dolgoztak csapatokban, majd versenyeztek a puzzle-kirakásban. Mind az alsó, mind a felső tagozatosok megtanulták az „A jó lovas katonának” kezdetű dalt, melyet ünnepi hangulatban énekeltek az óra zárásaként.

Március 15-én délután közösen tartott megemlékezést a város három vallási felekezete a református templomban. Márton Anna elszavalta a Szózatot, Kardos József unitárius lelkész imája után pedig megkoszorúzták a templomkertben álló székely kopjafát. Szász János katolikus plébános ünnepi prédikációjában rávilágított, hogy a magyarságot ugyan megpróbálták az elmúlt évszázadok, és rövidebb-hosszabb ideig idegen uralom alatt szenvedett, mégis ezer éves történelmet tudhat maga mögött, és mindig képes volt talpra állni, mert a magyarok hittek a jövőben és közös céljaik voltak.

Wersánszki Eduárd korábbi petrozsényi RMDSZ-elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott utódja, Elekes Pál, továbbá Simon Ágnes, Petrozsény testvérvárosának, Várpalotának önkormányzati képviselője, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i levelét is. Tiberiu Jakob-Ridzi, Petrozsény polgármestere emlékeztetett, hogy a magyarok meghatározó szerepet töltöttek be a város és egész Zsil-völgye történetében, és a helyi közösség mintapéldája a különböző etnikumok békés egymás mellett élésének. Az ünneplők meghallgatták Mile Lajos főkonzul üdvözlő levelét, majd a magyar iskola diákjai a Petőfi hősei c. darabot adták elő, melyre Vodila Izabella tanárnő vezetésével készültek föl.

A balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes Napszentület c. műsorát adta elő a petrozsényi színházban március 16-án. Mintegy háromszázan gyűltek össze, hogy részesei lehessenek a mezőség négy falva, Magyarszovát, Válaszút, Ördöngősfüzes és Szék táncanyagából összeállított, a gyermekkortól a katonaságon keresztül a halálig tartó, de az újjászületést is magában hordozó történet csodájának. Sándor Csaba, a táncegyüttes vezetője az előadás előtt a balánbányai és a Zsil-völgyi magyar közösség rendkívül hasonló történetére hívta fel a figyelmet, és abbéli reményét fejezte ki, hogy nem utoljára táncol együttese a bányaváros lakói előtt.

A balánbányai fiatalok a műsor előtt meglátogatták a Jézus Szíve gyermekotthon lakóit, akik saját készítésű pogácsával várták a táncosokat, és meséltek nekik arról, milyen az élet a gyermekotthonban, majd maguk is megtekintették az előadást, melyet vidám hangulatú táncház követett.