Jelenlegi hely

Rákóczi emlékhét Kassán

/ Kocsis Dániel Attila /
kocsis.daniel képe
Kezdetét vette 2015 október 19-én a kassai Rákóczi hét, melyet a magyar-szlovák együttműködés jegyében rendeztek meg.

Az első esemény a zarándokhelyek szakmai vására volt, melyet október 23-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében, A keresztény értelmiség küldetése a társadalomban címmel megrendezett konferencia volt. Az eseményt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg.

Lezsák Sándor, aki a rendezvény-hét fővédnöke volt, ezt megelőzően a Rovás Galériába látogatott, ahol elhangzott, hogy új alapokra helyezik a külhoni magyar értéktárba bevihető felvidéki értékek jóváhagyásával járó munkát, ugyanis Dunaszerdahelyen a Felvidéki Magyar Értéktár megalakulásáról és működéséről a napokban írt alá megállapodást négy felvidéki intézmény vezetője. Az est Csík János és az Esszencia zenekar ünnepi koncertjével zárult, Szárnyalás címmel.

Számos és sokrétű programmal várta Kassán a Magyar Kultúra és Magyar-Szlovák Együttműködés Hete az érdeklődőket október 24-én, szombaton is. Az időjárás kitett magáért, így kellemes, napsütéses őszi nap várta a vendégeket.
A Kaszárnya/Kultúrparkban az Eperjesi Egyetem védnöksége alatt történész konferencia zajlott arról a kérdésről, hogy II. Rákóczi Ferenc személyisége miképpen kapcsolja össze a szlovák nemzetet a magyarral. Ennek eredményeiről röviden a református templomban Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora számolt be.

Egy szűk negyedórás késéssel a kassai állomásra befutott a Rákóczi-expressz, melynek mozdonyát egy hosszú egyeztetést követően II. Rákóczi Ferenc portréja díszítette. Ez az a mozdony, mely a csíksomlyói búcsúra szállítja a zarándokokat. Az állomáson Szesztay Ádám főkonzul és munkatársai, Renáta Lenártová Kassa város főpolgármester-helyettese várta az érkezőket. A főkonzul és a főpolgármester-helyettes asszony röviden köszöntötte az érkezőket. Felszólalt Štefan Kužma mérnök, Eperjes polgármester-helyettese is, aki reményét fejezte ki, hogy a Rákóczi-expressz jövő évben egészen a városukig fog közlekedni.

Az állomás előtt két kisvonat várta a látogatókat. A kisvonatok magyarul is beszélő rendőri felvezetéssel közlekedtek a városban. A kassaiak meglepően pozitívan fogadták a zarándokakt, feszültségének a szikráját sem lehetett felfedezni. Az emberek mosolyogtak és integettek mindenütt.

Az első út a főszékesegyházhoz vezetett, melynek értékeit tekintették meg a látogatók, ezt követően lerótták kegyeletüket a kriptában a fejedelem és bujdosótársai, családtagjai földi maradványainál, majd  Miklós-börtön felé vették az irányt, ahol a leparkolást követően részt vettek a Ródostói ház kertjében tartott koszorúzáson, majd az azt követű ünnepi megemlékezésen a református templomban.

A Szózat eléneklése után, a vendégek fölszálltak a kisvonatokra. Menet közben ismerkedtek a város épületeivel és azok egykori jeles lakóival.

A Kaszárnya/Kultúrparkban a Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium diákjai adtak műsort. Fellépett az iskola Csengettyű névre hallgató kórusa.

Ezt követően Lezsák Sándor mondott jó kedélyű köszöntőt. Közölte, egy ilyen beszédnek rövidnek és frappánsnak kell lennie, mert íncsiklandozó illatokat lehet érezni. Azért félreteszi előkészített 45 perces beszédét, és a lábatlan csirkeleves receptjét osztja meg velünk, melyet édesanyjától hallott. Kell hozzá víz, egy kevés só, liszt, egy kis tejföl. Ezt meg kell főzni. Csirke nincs benne, ezért lábatlan.

Őt követte Richard Raši főpolgármester is, aki a szlovák-magyar kapcsolatokat méltatta. Örömét fejezte ki e gazdag rendezvény fölött, és külön köszönetet mondott a főkonzulátusnak az ünnepi esemény megszervezéséért. A gasztronómia a barátság része, figyelmeztetett.

Szesztay Ádám megköszönte, hogy a résztvevők elfogadták a meghívást a nem hagyományos fogadásra, ahol nem az aranytányérok díszítése áll a középpontban, hanem az ételek, melyek a régió produktumai. Ezek e terület lakosainak adnak munkát. Mindenkinek javasolta, hogy a rendezvény tapasztalatait és javaslataikat Szénási Lajos külgazdasági attaséval osszák meg, mert a magyar diplomácia számára fontosak a kölcsönös előnyök a gazdasági kapcsolatok területén. Ez a rendezvény is ezt szolgálja.

A fogadás előtt közvetlen Géresi Róbert, református püspökhelyettes, Jäger Róbert, görög-katolikus püspöki titkár és Pásztor Zoltán, római-katolikus püspöki helynök magyarul, szlovákul és latinul mondott asztali áldást.

A fogadásról a zarándokok megtekintették  a Rodóstói ház múzeumát majd az egykori Felső-magyarországi Rákóczi Múzeum épületéhez igyekezetek,  ahol a híres kassai aranykincs kiállítás tekintették meg. Ezt követően a Mészáros utcai Márai megtekintése volt soron. Rövid szabadprogram után a vendégek fölszálltak a kisvonatra, és kihajtottak a vasútállomása, ahol visszaszálltak a Rákóczi-expresszre. A főkonzul elbúcsúzott az utasoktól és a vonat visszazakatolt Budapestre.

Ezen a napon még egy emlékezetes műsorra került sor a Grand Színházban. A Fitos Dezső Színház Tántorgók c. előadása azokról szólt, akik Fiumén keresztül a hajófenékben utazva, kitántorogtak, kiszédelegtek Amerikába az első világégés előtt. A közönség a végén hosszú perceken át állva tapsolt. Így köszönte meg a nem mindennapi élményt.

A hét további részében tanácskozás folyt a kassai Csemadok-székház felújított pincéjében október 27-én, a jaroszlóiak javaslatáról, akik nemzetközi turistautat terveznek II. Rákóczi Ferenc nyomában. A javaslat nagy érdeklődést váltott ki, így számosan jöttek el Kassára.

Az ünnepi hét utolsó előtti eseménye a kassai Csemadok székház felújított pincéjének ünnepélyes átadója volt, melyet megtisztelt Cimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete és Potápi Árpád János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság államtitkára.

Kolár Péter Csemadok elnök kifejtette, hogy a klub nem valósulhatott volna meg a Kikelet Kassai Ifjúsági Közösség kitartó munkája nélkül, kik ezek után ifjúsági klubként fogják üzemeltetni a helységet.

Az ünnepi rendezvénysorozat egy nagyszabású Omega koncerttel zárult a kassai Szent Erzsébet Székesegyházban.