Jelenlegi hely

Rózsa Sándor megidézése a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában

/ Biró László /
biro.laszlo képe
A Magyar Kultúra Napja alkalmából meghívást kaptam Marosvásárhelyre, hogy közreműködő legyek a Betyárok, Dallamok, Balladák című rendezvényen, amit a Kultúrpalotában rendeztek meg.

Látogatásom több napos volt, így lehetőségem nyílt, hogy Vargyas Ildikó Petőfi Sándor Program ösztöndíjas társamnál eltöltsek egy napot, és megismerhessem munkásságát a Kallós Zoltán Alapítványnál, valamint megtekinthettem Zoli bácsi gyűjteményét. https://www.petofiprogram.hu/hirek/kalloszoltanalapitvanymunkajarol

 

A Magyar Kultúra Napja Betyárok, Dallamok, Balladák című rendezvény az EMKE szervezésében jött létre. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Marosvásárhelyi Szervezete fontos feladatának tartja a Maros megyei és az erdélyi szórványközösségek támogatását segítő programok szervezését és megvalósítását, ugyanakkor azon is munkálkodnak, hogy a marosvásárhelyi és a Maros megyei magyarság megismerje a szórványközösségekben zajló magyar azonosságtudatot megerősítő munkát, az erdélyi szórvány természeti, történelmi és kulturális örökségét.

 

A magyar kultúra napja előestéjének rendezvénye két mozzanatból épült fel: a Kultúrpalota előcsarnokában Vargyas Ildikó képzőművész Betyárballada című különleges tárlatát ismerhette meg a nagyérdemű, ahol citera kísérettel egy buzai Rózsa Sándor balladát és utána egy alföldi betyárnótákból álló csokrot adtam elő. Majd a Palota kistermében a Kallós Zoltán gyűjtését őrző Mezőségi daloskönyvet mutatták be. A Fagyöngy citerazenekar közösen mezőségi népdalokat muzsikáltam. A könyvbemutatót megelőzően a rendezvény házigazdája Barabási Attila-Csaba az EMKE Marosvásárhelyi Szervezetének elnöke tartott egy rövid beszédet, majd Török Viola rendező és Sinkó András népzeneoktató ismertették a könyv tartalmát és érdekességeit.  A könyvbemutató végén Sinkó András növendékeinek műsorát láthattuk.

  

Január 22-én Erkel Ferenc Bánk bánját, az operairodalom egyik remekművét, kiváló művészek tolmácsolásában hallhattuk.

Az idei a nemzeti összetartozás éve, ezért külön öröm, hogy a magyar kultúra napját ezúttal is közösen ünnepeltük, olyan programsorozattal, amely közös munkánk eredményként valósult meg, hiszen részt vettek benne anyaországiak, erdélyiek és jómagam mint Petőfi ösztöndíjas Vajdaságot képviselve.