Jelenlegi hely

Sorsod művészete

Gérecz Attila emlékesten vettünk részt Szászrégenben

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
A Szászrégen Radnótfái Református Gyülekezet dr. Hajnal Géza mérnök, irodalomtörténészt látta vendégül április 5-én. A vetített képes előadás és a felolvasott versek segítségével megismerkedhettünk Gérecz Attila költő, öttusázó és szabadságharcos életével, költészetének sajátosságaival. Bepillantást nyertünk a vele kapcsolatos kutatásba, s fellapozhattuk a költő összes verseiből tartlamazó kötetet.
A válogatott öttusázóHajnal Géza előadásaA kritikai kiadásSírhely a Klauzál téren

A 20. század magyar lírájának egyik kevéssé ismert alakját, a mindössze huszonhét évet élt Gérecz Attilát mutatta be nekünk életművének kutatója, a hagyaték gondozója, dr. Hajnal Géza. A politikai okból évtizedeken át elhallgatott versek, műfordítások szerzője az 50-es évek ideológiai tisztogatásának esett áldozatul, raboskodott Vácott, Márianosztrán, a Gyűjtőben, verseit is fogolyként írta. Tagja volt a váci foglyok irodalmi körének, a Füveskerti költők társaságának, akik a fegyház kápolnája melletti füves területen gyűltek össze rendszeresen, hogy megosszák egymással műveiket, gondolataikat. Béri Géza, Gérecz Attila, Kárpáti Kamil, Tollas Tibor, Tóth Bálint és Szathmári György a szabad gondolat erejében bízva igyekeztek belső függetlenségüket megóvni a fogság idején. 

Gérecz Attila diákéveinek emlékei, szökésének története, az 1956-os harcokban vállalt szerepe és halála a levéltári anyagok jóvoltából ma már ismert, a Kortárs Kiadó közreadta a versek kritikai kiadását és a hagyaték felkutatásának történetét is. Örömmel hallgattuk a fordulatokban gazdag életről szóló előadást, a felolvasott verseket, s fogadtuk a költő Boldog Özsébhez írott himnuszának szavait szavait útravalóul: "Győzni fog, ki hinni akar, s áldozatra képes."