Jelenlegi hely

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” Bibó István (1956)

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról első alkalommal emlékezett meg Gyetyánliget és Nagybocskó magyar közössége

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
A program szervezésekor úgy gondoltuk, hogy az lenne a legérdekesebb és legautentikusabb, ha meghívnánk egy olyan embert, aki aktív részese volt az eseményeknek. Így került látókörünkbe Dr. Lehr György, aki pályázatával bekerült a Duna televízió: "Az én 56-om” című műsorába, amelyet a 60.-ik évforduló alkalmából 2016-ban készítettek. Ő ennek a felkérésnek készségesen eleget tett.
A gyertyánligeti közönségHadar Irén ismerteti a programotAz előadó: Dr. Lehr GyörgyA nagy érdeklődést kiváltó filmvetítés

A megemlékező ünnepséget a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte. Külön öröm, hogy a fiatal generáció képviselői éppúgy részt vettek az eseményen, mint az idősebbek. Nagybocskón vasárnap, a misét követően, a római katolikus templomban, Gyergyánligeten hétfőn a Magyar közösségi házban rendeztük meg ezt a megemlékezést Béres István atya, Hadar Irén és Mácsek Názár közreműködésével.

A Magyarország története, 1956-os forradalom című dokumentumfilm levetítése után, Dr. Lehr György úgy gondolta, mivel a jelenlevők zöme nem tanult magyar történelmet, egy kis történelmi összefoglalóval indítja előadását. Külön kitért a korábban kitört forradalmakra és szabadságharcokra. Kihangsúlyozta azt, hogy a magyar, szabadságszerető nemzet. Bibó István szavait idézve: ”A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” A bevezető után saját és családja történetén keresztül mesélte el az 56-os forradalom előzményeit, és annak legfontosabb mozzanatait. Pesti srácként, 13 évesen, vett rész az eseményekben. A személyes hangvétel magával ragadta a hallgatóságot. Az előadás után a résztvevők kérdéseket tettek fel, amelyekre vendégünk készségesen és örömmel válaszolt. Végezetül közösen elénekeltük a magyar himnuszt, és gyertyát gyújtottunk az elhunyt áldozatok tiszteletére. A hallgatóság soraiban voltak olyanok is, akik emlékeztek arra, hogy a magyarországi események után Kárpátalján is voltak szimpatizáns megmozdulások, amelyet a szovjet hatalom azonnal elfojtott, a hangadókat bebörtönözték, meghurcolták. Főhajtással tisztelegtünk bátorságuk előtt.

A megemlékezést első ízben szerveztük meg ezen a szórvány vidéken, de biztos, hogy nem az utolsó alkalommal. Megható és felemelő pillanatokat éltünk át együtt!

Befejezésként, hadd idézzem meghívottunk záró gondolatát: “de victus vincit” - “legyőzve is győztes”, hiszen az akkori megmozdulás rést ütött a szovjet pajzson, és ennek is része volt abban, hogy az idővel széthullott. Ma ennek is köszönhetjük, hogy szabadok és függetlenek vagyunk.