Jelenlegi hely

Száztíz éve temették újra Rákóczi Ferencet Kassán - kezdetét veszi a magyar-szlovák együttműködés hete

/ Kocsis Dániel Attila /
kocsis.daniel képe
2015. október 23. és október 29. között Magyarország Kassai Főkonzulátusa a magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hetét rendezi meg Kassán, nemzeti ünnepünk és II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének évfordulójával összefüggésben.

A Főkonzulátus hosszú távú célkitűzése, hogy a fejedelem újratemetésének 110. évfordulóját követően is rendszeresek lehessenek a megemlékezések. Ezt a célt szem előtt tartva kezdeményezi a Budapest és Kassa között menetrend szerint közlekedő Rákóczi IC vonat megszervezését, mely október 24-én, 6:31-kor indul és 9:58-kor érkezik a Kárpáteurópa Utazási Iroda közreműködésének köszönhetően.

 A vonatot a fejedelem arcképével díszített mozdony fogja vontatni a határig, és a hozzá csatolt különkocsikban turistacsoport érkezik Kassára az újratemetés megünneplésére. A megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra a Thália színházban kerül megrendezésre. A zarándokvonat érdekessége, hogy a fejedelem portréja mellett fel lesz tüntetve rajta az elhíresült jelmondat: „Cum Deo pro Pátria et Libertate” (Istennel a hazáért és szabadságért). Ezen kívül említést érdemel, hogy e mozdony húzta az idei Csíksomlyó búcsúra a Székely-Gyors zarándokvonatot is.

A magyar-szlovák együttműködés hetének nem titkolt célja: a kulturális turizmus fellendítésére való törekvés, mely összeköti a határ menti régiókat. Ebbe hosszútávon bele kívánják vonni az összes olyan országot, mely valamilyen szinten kötődik II. Rákóczi Ferenchez. A fő eseményeken kívül több kisebb rendezvény is színesíti az együtt működés hetét. Megtekintésre kerül a kassai aranykincs, valamint koszorúzást tartanak a fejedelem szobránál, valamint egy egynapos történész konferenciát szerveznek az Eperjesi Egyetemmel karöltve, melynek témája a régiók összetartozása.

Ezen eseménysorozat alkalmából szeptember 10-én a kassai Rodostói Házban sajtótájékoztatóra került sor. A sajtónyilvános eseményen részt vettek, és a programról tájékoztatást adtak a Főkonzulátus munkatársai, elsősorban Szesztay Ádám, főkonzul, Dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Pollák Róbert, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója, Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda (KEUI) ügyvezető igazgatója, Petrus György cégvezető (KEUI), Kocsis Csaba a MÁV Zrt. Termékmenedzsment Szervezet nemzetközi értékesítésével foglalkozó munkatársa, Szabóné Kémeri Klára a Bodrogköz EGTC (Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás) részéről és Szabó Ferenc, az Abaúj-Abaújban EGTC igazgatója. Szesztay Ádám főkonzul ismertette a rendezvénysorozat céljait, mely az október 23-ai megemlékezésekkel kezdődik, és az október 29-i, a Szent Erzsébet Székesegyházban megrendezésre kerülő Omega-zenekar Oratórium előadásával ér véget.