Jelenlegi hely

Széles az Isonzó vize...

I. világháborús megemlékezés a Krn-i tónál

/ Hunyadi Péter /
hunyadi.peter2022 képe
A caporettói áttörés 105. évfordulójára emlékezve egy magyar különítmény is részt vett azon az I. világháborús emléktúrán, melyet minden év novemberében nemzetközi részvétellel rendeznek meg a Júliai Alpokhoz tartozó Krn-hegységben. Olasz, szlovén, osztrák, magyar hagyományőrzők, diplomáciai képviselők, katonák teljesítik azt a hagyományos túraútvonalat, amely az Isonzó vizétől a Krn-tóhoz vezet.
KRN-i emléktúraKRN-i emléktúraKRN-i emléktúraKRN-i emléktúra

A caporettói (ma Kobarid, Szlovénia) áttörés, maga a 12. isonzói csata, amely az osztrák-magyar és német haderő átütő hadi sikere volt 1917. késő őszén a már két éve megmerevedett isonzói olasz frontvonalon. Valójában hosszú hónapokon át tartó értelmetlen öldöklés zajlott olyan népek között, akiknek semmilyen sérelme vagy követelése nem volt egymás felé, csupán nagyhatalmi, nagypolitikai játszmák áldozatai voltak. Ennek megfelelően a krn-i emléktúrán együtt zarándokolnak különböző zászlók alatt különböző nemzetek fiai, akik közösen emlékeznek meg a múltbéli eseményekről, a hősök tisztelete és a hazaszeretet jegyében.

A magyar résztvevők november 11-én este a Ljubljanai Liszt Intézetben megrendezett emlékkonferencián vettek részt a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület szervezésében. Az I. világháború magyar vonatkozású eseményeit bemutató történelmi előadások hangzottak el a szegedi Meritum Egyesület bemutatásában, valamint a muravidéki magyarság képviseletében Soós Mihály, a MNMI igazgatója a magyar I. világháborús emlékhelyeket, azok feltérképezésén és hadisírgondozáson végzett munkálatokat vázolta föl.

A rendezvényen felszólalt Dávid F. Andor, Magyarország szlovéniai nagykövete, aki másnap az egész napos hegyi túrán is képviselte Magyarországot. Az emléktúra legmagasabb szintű diplomáciai résztvevőjeként a magyar emlékkeresztnél, az egyházi szertartást követően olaszul, szlovénül és magyarul szólt a megemlékezőkhöz, majd kérte, hogy ki-ki a saját zászlója alatt énekelje el nemzeti himnuszát. Ezt követően különböző nemzetek szervezeteinek koszorúzása zajlott, a lendvai MNMI-t Car Dominik képviselte.  

A Krn-i tónál zajlott a központi rendezvény, ahol hagyományőrző csoportok korhű egyenruhában jelentek meg. A zenés műsorszámok egyikeként Car Dominik Dobronakról valamint a Petőfi Sándor Program lendvai ösztöndíjasa, Hunyadi Péter, citera-hegedű duóval I. világháborús magyar katonadalokat adtak elő, melynek a túlnyomó részt nem magyar résztvevők között is nagy sikere volt. A központi rendezvény főszervezője a Kobaridi Múzeum volt, aminek szervezői stábjával való folyamatos egyeztetésekkel a magyar különítmény részvételét Csík Gyula, a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület elnökségi tagja szervezte meg. Ezúton is köszönet illeti áldozatos munkájáért! 

A magyar érdeklődők, emlékezők számára egész évben fölkereshető magyar I. világháborús emlékhelyek találhatók a szlovén-olasz határ mindkét oldalán a Doberdói fennsíktól az Isonzó mentén számos emlékhelyen, melyek felől a magyarországi utazó Lendván, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézetben részletes útbaigazítást kaphat. Ajánljuk továbbá a Kobaridi Múzeum magyar nyelven is elérhető honlapját.

A Kobaridi Múzeum az Isonzó-front I. világháborús eseményeit idézi fel. A Felső-Isonzó menti két és fél évig tartó harcokat mutatja be, különösen a caporettói  áttörés néven is ismert 12. isonzói csatát. A számos érdekes tárgy, az Isonzó menti terep makettje, a gazdag képanyag, a rekonstruált kaverna és a dokumentumfilm az emberiség történetének egyik legnagyobb hegyi csatáját jeleníti meg. (http://www.potmiru.si/magyar/kobariski-muzej)