Jelenlegi hely

Szilvás gombóc és férjjóslás

András-napi hagyományok Válaszúton

/ Hrágyel Dóra /
hragyel.dora képe
András-naphoz több néphagyomány, időjósló praktika is tartozik, de a Kallós Zoltán Alapítvány bentlakó nagylányaival elsősorban a jövőnkre voltunk kíváncsiak.

November 30-a több szempontból is különleges a magyar néphagyományban. Egyrészt jelentette az Advent kezdetét, ugyanakkor a mulatságok befejezését. Hagymanaptárral, gyümölcsfaág virágoztatással időjárást jósoltak. Ha András napon esik az eső, vagy a hó, 40 napig esni fog. Van olyan terület, ahol befokhagymázták az ólak ajtaját, hogy a farkas ne vigye el a jószágokat. Más tájakon ez volt a faültetések ideje.

 

A legismertebb hiedelem az András-napi férjjóslás. Ezen a napon a még hajadon lányok megtudhatták, hány év múlva mennek férjhez, de leendő párjuk keresztnevét is meg tudták jósolni. Ennek kiderítésére használtak szalmából font karikákat, almamagokat, párna alá rejtett papír darabokat, pogácsákat. Mi a gombócfőzést választottuk. Minden szakiskolás lány készített 4-5 gombócot, amibe kis cetliket rejtettek. Kikötés volt, hogy nem írhatják fel ugyanazt a férfi keresztnevet minden cetlire, ne befolyásoljuk a sors akaratát. A lányok lelkesen álltak a lábas mellett, izgatottan várták, melyik gombóc jön először a víz felszínére, ugyanis ez tartalmazta jövendőbeli férjük keresztnevét. Voltak nagy meglepetések, nevetések egyaránt.

   

Hogy a szakiskolás fiúk se maradjanak ki a jóból, segítségükkel a maradék tésztából szilvás gombócot készítettünk. A közös délután végén a gombócokon kívül, a tánc is terítékre került.