Jelenlegi hely

Szüreti bálok a zsil-völgyi Lupényban

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
A Kárpátok ölelésében a gyümölcs gyéren terem és nem is oly zamatos, mint máshol, mégis a lupényi magyarok egyik legfontosabb ünnepe az októberben megrendezett szüreti bál.
Az RMDSZ által szervezett szüreti bal idén rendkívül sikeres voltMinden korosztály képviseltette magát az ünnepségenVörös Árpád táncbemutatót tartottAz eseményre vendegek érkeztek Kevelrol es Gyergyoszentmiklosrol is.

A helyi bányák virágzásának idején Erdély minden vidékéről érkeztek ide földművesek, akik a jobb élet reményében, vagy éppen a kollektivizálás elől menekülve a kapa nyelét a csákányra cserélték. Istennek hála a magukkal hozott betakarítás ünnepének hagyománya még mindig élénken él az itteniek emlékezetében, és eljönnek az ünnepségre még olyanok is, akik vegyes házasságból származnak, esetleg csak törve beszélik a magyar nyelvet.

Október első hetében az RMDSZ rendezett egy nagy sikerű ünnepséget. A szervezők örömére a résztvevők száma megnövekedett az előző esztendőkhöz képest. Valamennyi korosztály képviseltette magát, igazán jó hangulatban zajlott a mulatság.

Október végén a Lupény-Vulkáni Baráti Társaság szervezésében, egy  másik összejövetelre is sor került. Az összeszokott fiatalokból álló társaság hagyományosan idén is az unitárius lelkészlak közösségi termében rendezte meg a szüreti ünnepséget. A lupényi születésű Orosz Erzsébet meghívására eljöttek a Hunyad megyei ösztöndíjas társaink is. A néptáncoktató Vörös Árpád különböző régiók táncaival forrósította fel a hangulatot. Éjfélig csattogtak a csizmák, pörögtek a rokolyák!

 

Az eseményekben gazdag lupényi október havának ez az ünnepség egy méltó fináléja volt.