Jelenlegi hely

Tanévkezdés a Divéky Iskolában- Rubik-kocka előadással egybekötve

A Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola 2018-as tanévnyitója

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
A Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola (és Óvoda) foglalkozásai október első hetében, október 6-án szombaton, a tanévnyitó ünnepséget követően, három csoportban kezdődött.

A tanévet Lagzi Gábor, a varsói Magyarország Nagykövetségének diplomatája, Bata-Bocain Alexandra, iskolavezető és Szász Klára foglalkozásvezető nyitotta meg, ahol az önkéntesekből álló foglalkozás-vezetőknek lehetőségük nyílt a személyes bemutatkozásra a megnyitó ünnepségen. 

A diákok és családjaik a nagykövetség jóvoltából „Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal” könyv egy példányából kaptak, mely Konrad Sutarski átfogó történeti írása. 

A három csoport külön-külön termekben kezdte rövidített óráikat. A legkisebb csoport "Kerekítő" foglalkozásán, tekintettel a "Népi játékok és hangszerek" napjának alkalmából külön hangsúlyt fektettek arra, hogy népdalokkal, mondókákkal tegyék izgalmassá az év első óráját. A gyermekek a továbbiakban népi tánc foglalkozáson vettek részt, ahol az „Így tedd rá” program módszerein keresztül sajátíthatták el a tánclépéseket és technikákat.

A középső csoport diákjai, a "Betűvető" csoport, magyar nyelvi óráin az írás- és az olvasási készségeiket fejlesztették, magyar népmeséket és mondókákat vettek elő, kikapcsolódásként rajzoltak, az utolsó részben bemutatták a tanultakat.

 

A hétvégi iskola megnyitójára egyenesen Magyarországról érkezett vendégünk, Mogyorósi Hunor személyében. A Rubik-kocka kirakás országos csúcstartója délután a felnőttek számára tartott előadása előtt az iskola legnagyobb csoportjának érdekességeket mesélt a különleges kocka történetéről, mechanizmusáról, a személyes motivációiról, ami a versenyeken való eredményességéhez segítette. A továbbiakban tablót készítettünk az aradiak tiszteletére, amit az emléknap alkalmából varsói Magyar Kulturális Intézetbe helyeztünk. 

Az iskola és foglalkozásai a Lengyelországi Magyar Egyesület, Magyarország Varsói Nagykövetsége és a Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatásával működik. Az utóbbi intézmény épületében gyűlnek össze a lengyelországi magyar diákok kéthetente, hogy magyarul tanulhassanak. Az Egyesület kulturális és oktatási címmel évről évre támogatásra pályázik, hogy Magyarországról előadókat, zenei és táncegyütteseket fogadhasson, csapatépítő és tanulmányutakat szervezhessen a gyermekek és az ifjúság számára.