Jelenlegi hely

Tanévnyitó a lévai magyar tanítási nyelvű Czeglédi Péter Református Gimnáziumban

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
„Ti nem akartok semmi rosszat, Isten a tanútok reá. De nincsen, aki köztetek E szent harcot ne állaná. Ehhez Isten mindannyitoknak Vitathatatlan jogot ád: Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!" Ezekkel a verssorokkal egy újabb tanévre csengettek be a lévai magyar nyelvű gimnáziumba, ahol a tanárok szívüket-lelküket kitéve, a legkorszerűbb ismeretek átadása mellett a keresztyén-keresztény értékeket is közvetítik diákjaik számára. Ahol kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a magyar értékek ápolására. 2015. szeptember 2-án 39 diák, és 12 tanár szívét az öröm mellett összeszorította a kétség: Vajon a jövő tanévben is tudják-e itt folytatni a tanulmányaikat, munkájukat?

A megnyitón Tóth Zoltán, református lelkész rövid elmélkedése után az iskola frissen kinevezett igazgatónője, Kiss Beáta köszöntötte a jelen lévő diákokat, tanárokat, szülőket, a szülői közösség elnökét, Valkó Ildikót.

Beszédében kiemelte,  hogy egy tanévnyitó mekkora öröm, hisz újból találkozhatnak egymással diákok, tanárok, de sokszor elfeledkezünk arról, hogy az öröm mellett ott a félelem, a szorongás is a szívekben. Félelem, hisz az elsősök egy teljesen új közegben kell, hogy helytálljanak mától, a negyedikesek előtt ott a pályaválasztás nehéz döntése, a tanárok minden évben jobban és még jobban szeretnék elvégezni a munkájukat. De a sok-sok elvárás miatti félelmet át kell, hogy vegye a bizakodás, a jövőbe vetett optimizmus - fogalmazott Kiss Beáta igazgatónő. Kitért arra is, hogy az iskola meglétének 15. évfordulóján a szlovák közoktatási törvény módosítása miatt különösen nehéz tanévnek néznek elébe:

"Iskolánk előtt nagyon sok kihívás áll ebben az évben! Folyton az az érzésem mindig eljönnek újra és újra a küzdelmes időszakok, mindig eljönnek újra azok a harcok, amikor küzdeni kell sok okból. A szlovákiai magyar iskolákat nagyon komoly bántások érik-nevezzük így- jelenleg az államhatalom részéről, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Ebben az esztendőben meg kell küzdenünk azért, hogy  a gyereklétszám, a diáklétszám okán az iskola fenntartása zavartalan legyen, mind anyagilag, mind az államhatalom részéről. Meg kell küzdenünk a folytonosságért, és hogy jövőre is tudjunk első osztályt nyitni.”

Továbbá hozzá tette, hogy az alma mater igazi ereje a közösség erejében rejlik, abban az erőben, amelyet a közösség tagjai egymásnak tudnak nyújtani. A tanárok a tudásukat, segítő szándékukat és személyes példamutatásukat közvetítik a tanulók felé. A diákok az iskola keretein belül megtanulják egymás elfogadását, a kölcsönös szeretetet, tiszteletet. Az összefogás erejével sikerülhet legyőzni az útjukba gördülő nehézségeket.  De ahhoz, hogy ez  az összefogás sikeres legyen sok minden szükséges- az akarat, a jószándék, a lelkiismeret, a felelősség érzet és legfőképpen a bizalom!

Bízzunk abban, hogy 2016. szeptember 2-án egy újabb tanévre csengethetnek  majd be a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban! A pedagógusok mindent meg fognak tenni ennek érdekében, ami az erejükből lehetőségükből, szívükből kitelik!

Végezetül Kalácska József, Felvidéki Magyar Pedagógus díjas tanár a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóján elhangzott üzenetét olvasta fel az igazgatónő.

„Becsülve a múltat, óvva a jelent, remélve a jövőt Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzában megfogalmazott szavaival élje mindennapjait felvidéki közösségünk: „Ez a hely s ez az vár légyen dicsőségünk, Avagy madár gyomra mi koporsóhelyünk. Mindenképpen emberek s vitézek legyünk, Ugy marad meg örökkén az mi szép hirünk.” 

Az ünnepélyes tanévnyitón volt szerencsém személyesen először találkozni a gimnázium diákjaival. A tanévnyitó után pedig kötetlenebb formában, már közösen tervezgettük, hogy milyen programokkal fogjuk fellendíteni, színesíteni az iskolai diákéletét.