Jelenlegi hely

"Tavaszi szél vizet áraszt..."

V. Fehér megyei tavaszi néptánctalálkozó

/ Hajdara-Herczeg Hajnalka /
hajdara.herczeg.hajnalka képe
Idén március 10-én, ötödik alkalommal került megrendezésre a minden év március 15-ére emlékező "Tavaszi szél vizet áraszt..." Fehér megyei "vándor-néptáncfesztivál."
Mi, LapádiakCsombordi Pipacs TáncegyüttesSzékelykocsárdi ÖrdögfiókákSzékelykocsárdi Zúgó Táncegyüttes

A fesztivál először, öt évvel ezelőtt Magyarlapádon került megrendezésre, innen vándorolt tovább a szervezés joga Felincre, Magyarpéterfalvára, Csombordra és ebben az évben Vajasdra. Az istentisztelettel kezdődő találkozón a legtöbb Fehér megyei néptáncegyüttes részt vesz. Az általunk vezetett csoportok közül hat együttest láthattak a vajasdi nézők a színpadon.

A magyarlapádiak egy különleges produkcióval készültek: a Törökbúza és a Gyöngypárta Táncegyüttes tagjai összesen 43-an léptek fel, egy monumentális, közös produkcióval. Az eredetileg nyolc párt befogadó színpadot, valamint előtte lévő teret megtöltő lapádiak láttán több néző könnyekben tört ki, és együtt énekelte a jól ismert dalokat. A muzsikát a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar szolgáltatta Mi, Lapádiak című műsorukhoz.

A csombordi Pipacs Táncegyüttes csoportjai is együtt állhattak színpadra - első osztályostól az egyetemistáig -, ahol mezőségi koreográfiát mutattak be, Mezőség kicsiktől a nagyokig címmel.

A székelykocsárdi Zúgó Táncegyüttes kiscsoportjának tagjai Ördögfiókák címen felcsíki játékokat és csárdást táncoltak - lévén szó eleven, virgonc, "ördögfióka" gyermekekről -, a nagyok pedig Kónya Tibor mezőségi koreográfiáját mutatták be.

A nagyenyedi Fügevirág Táncegyüttes újonnan elkészült vajdaszentiványi koreográfiájukat mutatták be, amelyben Leányélet, legényélet címmel a már serdülő kamaszok huncutkodásaival fűszerezték táncukat.

Az általunk tanított csoportokon felül a fesztiválon nagy sikerrel vettek részt Torockó és Torockószentgyörgy, Magyarpéterfalva, Miriszló, Felvinc és Bethlenszentmiklós csoportjai.

Bízunk benne, jövőre is ugyanilyen sikerrel, lelkes nézővel és táncossal ünnepelhetjük Fehér megyében március 15-ét.