Jelenlegi hely

Töretlenül szárnyal a lévai sikertörténet

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Egy sikeres sportoló egy világverseny alkalmával az alábbiakat fogalmazta meg: „Egy másik nemzetet úgy tisztelhetek meg, ha a saját nyelvén szólalok meg.” Emiatt is dicséretes a lévai szlovákság pozitív hozzáállása a magyar nyelvtanfolyamhoz.

2014. őszén egyedülálló kezdeményezés indult Léván a Reviczky Társulás szervezésében. A szlovák-magyar kapcsolatok ápolása kiemelten fontos a lévai Reviczky Társulás számára, ennek kapcsán hirdette meg szlovák anyanyelvű felnőttek részére első alkalommal a magyar nyelvtanfolyamot. A felhívást követően magukat a szervezőket is meglepte az élénk érdeklődés, ami a nyelvtanfolyamot övezte. A tavalyi tanév során 37-en jelentkeztek. A jelentkezők összetétele mind életkorban, mind nyelvtudásban, mind motivációban nagyon sokrétű volt. A magyar nyelvi órák a Reviczky Házban valósultak meg Janovický Éva, nyugalmazott magyar-szlovák szakos tanítónő és Tóth Anikó kiskéri pedagógus vezetésével. A szervezők az első sikereken felbátorodva 2015-ben ismét meghirdették a nyelvtanfolyamot, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasként örömmel kapcsolódtam be a szervezői munkába.

Wirth Jenőtől a Reviczky Társulás elnökétől megtudtuk, hogy már az első évben elég sokan különféle motivációtól vezérelve kívántak élni a magyar nyelvtanulás lehetőségével. Ez is bizonyítja, hogy Léván igény van a szlovákok részéről a magyar nyelv megismerésére, ezzel is közelebb kerülve a magyar kultúrához.

„Örvendetes lenne, ha ragadóssá válna a mi példánk, és ez a tanfolyamosdi egy felvidéki mozgalommá terebélyesedne. Úgy vélem, ez az itteni magyarság részéről egy baráti kéznyújtás a szlovákság felé. Ahhoz, hogy egymást még jobban megismerjük, előbb e két nyelvet kell mindkét félnek alaposan elsajátítania, és a továbbiakban majd egyre pozitívabban viszonyulunk egymáshoz.” – fejtette ki Wirth Jenő, a társulás vezetője.

Idén, szeptember 7-én, második alkalommal nyitja meg kapuit „Magyar nyelvoktatás szlovák anyanyelvű felnőtteknek” c. tanfolyam. Az első magyar nyelvi óra fényét tovább emeli, hogy Hizsnyai Ildikó, a Comenius Egyetem tanára, és egyben a tanfolyamon használt nyelvkönyv szerzője,  illetve Marianna Sitáriková-Husáriková, a könyv társszerzője bemutatják a Maďarčina pre samoukov c. könyvüket és több gyakorlati tanáccsal is ellátják majd a jelenlévőket.

A jelentkezők a magyar nyelvtudásuknak megfelelően kezdő-, középhaladó-, vagy haladó csoportban mélyedhetnek el a magyar nyelv rejtelmeiben. A szervezők sok szeretettel várják a vállalkozó szellemű jelentkezőket életkortól függetlenül. Legyél Te is egy fiatalos, jó hangulatú csapat tagja! Együtt élvezetesebb a tanulás!

Ide kattintva az esemény meghívója található található