Jelenlegi hely

Tűzoltó leszel s katona… – álarcosbál Szarajevóban

Telt házas farsang volt a HUM Magyar Polgárok Egyesületében

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
József Attila Altató című versének egy sora („Tüzoltó leszel s katona!”) adta az alapötletet ahhoz, hogy egy különleges programot szervezzünk a gyerekeknek februárban, farsang idején.
A gyerekek és a robotA tűzoltóparancsnokkalA farsangi fánkcsoportmunka

A Szarajevóban élő kis magyar közösségnek, főként a gyerekeknek szerettem volna valami különlegeset nyújtani úgy, hogy közben a magyar hagyományokra, népszokásokra is kellőképpen figyelmet fordítsunk, illetve a közösségépítés is ugyanolyan fontos szerepet kapjon, mivel 2020 az erős magyar közösségek éve Magyarország nemzetpolitikájában.

Felkértük a Szarajevó Kanton Tűzoltó Brigád Igazgatóságát, illetve az EUFOR magyar kontingens nemzeti rangidősét, hogy lehetőségükhöz mérten állítsanak össze egy kis – a címben szereplő hivatásokhoz köthető - oktató-nevelő programot a gyerekeknek, valamint az általuk használt katonai technikai eszközök felhasználásával tartsanak egy élvezetes bemutatót is munkájukról, missziójukról. Örömmel fogadták el a felkérést és minden várakozást felülmúlt a hatalmas sikerű program, amellyel színessé és igazán emlékezetessé tették a szombat délelőtti farsangot Szarajevóban.

2020. február 15-én Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke, valamint  Váradi Tünde, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa köszöntötték a gyerekeket, szüleiket és vendégeinket.

A ragyogó napsütés remek alkalmat biztosított, hogy először az egyesület nagy teraszán az EUFOR magyar kontingens tűzszerészei mutassák be a tűzszerész-felszerelésüket. A gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsian vették körbe a katonákat, és hallgatták végig a beszámolót. Boszniában a délszláv háború során több millió aknát telepítettek, ezért a háború befejezése óta napjainkban is még a tűzszerészek egyik legfontosabb feladata az aknamentesítés. A legnagyobb figyelmet az aknamentesítő robot kapta, a gyerekek lelkesen kísérték figyelemmel az eszköz működésével és feladatával kapcsolatos tájékoztatót. A távirányítású robotot be is üzemelték, így mindenki láthatta a működését. A katonák egyes szolgálati feladataihoz biztosított védőfelszerelést is kiállították csakúgy, mint a már hatástalanított és a gyakorlatok, kiképzések során alkalmazott aknákat. A nem mindennapi tematikájú arcfestés foglalkozáson igazi harci díszt kaphattak a gyerekek.

Mindeközben megérkezett a tűzpiros tűzoltóautó, felcsillantak a szemek, és hatalmas mosoly kerekedett minden gyerek arcára. Hihetetlen türelemmel hallgatták végig a tűzoltó parancsnokot, akitől megtudtuk, hogy mennyire összetett a tűzoltók munkája egy-egy tűzeset alkalmával. Hasznos és tanulságos tájékoztatót kaptunk a tűzoltásról és az ezzel kapcsolatos tennivalókról. 123 – ez a Tűzoltóság ingyenesen hívható száma Boszniában, ezt minden gyerek azonnal megjegyezte. Az igazán izgalmas rész ezután következett, mert megmutatták a tűzoltóautóban található felszereléseket, eszközöket és kipróbálhattuk a gépjárműfecskendőt is.

A szervezők által háziasan elkészített ízletes, baracklekváros farsangi fánkot kivétel nélkül mindenki megkóstolta. A rendezvény egyik hangsúlyos része volt a saját készítésű jelmezekben történő megmérettetés, majd a kézműves foglalkozáson a gyerekek kartonból álarcot készítettek, miközben a farsangról és a hozzá kapcsolódó szokásokról szólt a diskurzus. A farsang a téli ünnepkör része, ami vízkereszttől hamvazószerdáig, tehát az idén január 06-tól február 26-ig tart. A farsangi időszak jeles napjait, a népszokásokat is kitárgyaltuk, sőt a mohácsi busójárásról is meséltünk, mivel Magyarországon ez az egyik legjellegzetesebb, évszázados hagyományokat őrző farsangi mulatság. 2009 óta az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján is szerepel.

Köszönettel tartozunk az EUFOR magyar kontingens lövész század állományából: Ábrahám Kálmán főtörzsőrmesternek, Mező Martin őrvezetőnek – tömegoszlató-felszerelés, Czigler Zoltán őrvezetőnek – fegyver nélküli harcászati felszerelés, Ódor Gabriella tizedesnek – arcfestés. A tűzszerész csoportból: Konfár Csanád hadnagynak, Bábel Attila főtörzsőrmesternek, Kalla László főtörzsőrmesternek és Csortán Róbert őrvezetőnek. Külön köszönjük a gyerekek legnagyobb örömére az EUFOR törzsfőnöki iroda felajánlásaként érkezett két doboznyi rágcsálnivalót és édességet.

A Kanton Szarajevó Tűzoltó Brigádból Samardžić Darko tűzoltóparancsnoknak és Omeragić Nemin tűzoltónak a felejthetetlen tűzoltós élményeket köszönjük.