Jelenlegi hely

Unitárius találkozó Temesváron – …az egymás lelke iránti érzéseket kellene megerősíteni

/ Koffol Gábor /
koffol.gabor képe
Különleges eseményre került sor 2017. január 21-én, szombaton, a temesvári Belvárosi Református Egyházközség templomában, mivel idén már a második alkalommal szervezték meg az unitárius találkozót. Az ünnepi istentiszteletre felekezettől függetlenül érkeztek hívek, valamint a történelmi egyházak lelki vezetői is tiszteletüket tették a nem mindennapi eseményen.
Unitárius találkozó Temesváron - Igét hírdetett Dr. Koppándi BotondUnitárius találkozó Temesváron - Az oklevél átadása Szász EnikőnekUnitárius találkozó Temesváron Unitárius találkozó Temesváron - Citerán játszott Illés Sándor

A jeles alkalom szolgálatvégző lelkésze Dr. Koppándi Botond volt, aki bibliai alapgondolatként Péter Apostol I. levelének 2. részéből választotta az alábbi igét: “Ti magatok, is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá” Úgy gondolja, hogy ez az üzenet, mind a mai napig érvényes és aktuális.

Egyházi beszédében kifejtette, hogy bár különböző stratégiák léteznek a közösségépítésre, viszont általános gyülekezetépítő “recept” nincsen, amely egyértelmű megoldást adna szórvány közösségek megmaradását illetően. Ezt követően hangsúlyozta, hogy továbbra is rendületlenül, hinnünk kell az isteni gondviselésben, valamint a “végvári harcosok” és elszánt emberek munkájában, akik előtt megemelhetjük a kalapunkat. Ahol nincsen templom, lelkész, illetve a hívek száma is csekély, ott kell az emberek élő kövekké változzanak, és építsenek lelki házat, amelyben a sarokkő maga Jézus lesz.

Emlékeztetett, hogy a történelmünk során számos akadályba, nehézségbe botlottunk, de a gondviselésben bízva eddig megtaláltuk a helyes utat, és mindig van “egy szövetségesünk”, ahogyan Torockószentgyörgyön a Székelykő, úgy Erdélyben a Maros és az Olt, vagy éppen a Madarasi Hargita.

Jó szándékú tanácsként pedig azt fogalmazta meg, hogy az egymás lelke iránti érzéseket kellene megerősíteni.

Az egyházi beszéd után Koppándi B. Zoltán, a Dél-Nyugat Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség lelkésze megköszönte a testvérfelekezetek lelki vezetőinek és híveinek, hogy közösen ünnepelhettek. Ezt követően az Unitárius Egyház Főtanácsa nevében oklevelet adott át Szász Enikőnek, a temesvári gyülekezet gondnokának a szórványban kifejtett egyházszolgálatáért és helytállásáért.

A elismerés átadása után, az eseménynek otthont adó Temesvári-Belvárosi Református Egyházközség templomának lelkésze, Fazakas Csaba köszöntötte az egybegyűlteket, illetve ígéretét tette, hogy jövőben, az 1568-as vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóján, a harmadik unitárius találkozót ünneplő közösségnek is “otthont” biztosít.

Ezek után egy ünnepi műsor következett, melynek során, citerán játszott Illés Sándor, verset mondott Illés Izabella, népdalt énekelt Szabó Abigél és Molnos András Csaba szavalta el Babits Mihály Miatyánk című költeményét, végezetül pedig az ünneplő hívek közösen énekelték el a Himnuszt.

Az ünnepi Istentisztelet után a jelenlévőket egy közös ebédre és beszélgetésre invitálták.