Jelenlegi hely

Vetélkedő Loparban

A bosznia-hercegovinai nemzeti kisebbségek ismeretének a versenye

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
Mint eddig minden évben már 2010 óta, az idén is megrendezték a Bosznia-Hercegovinában élő nemzeti kisebbségek ismeretének körzeti vetélkedőjét. A lopari Kultúrközpontban volt a verseny, és a lopari, bijeljinai és ugljeviki általános iskolák 8. osztályos tanulói versenyeztek.
verseny közbenverseny közben 2Színházi darab-nyertes iskolaMagyarság bemutatása

Ebben az évben 17 általános iskolából több mint 100 tanuló mérte össze tudását. A témaköröket, azaz, hogy melyik iskola melyik nép kultúráját és szokásait dolgozza fel, az igazgatótanács döntötte el sorsolással. A verseny három pontból állt: az első egy prezentáció, melyen egy kézzel készült plakát segítségével, mely tartalmazza az adott nép jellemzőit, kellett bemutatni ama bizonyos népcsoportot. A második egy 10 perces színházi darab, mely bemutatja egy nép hétköznapjait, szokásait. A harmadik viszont egy kvíz, melyben minden csapat összemérhette tudását.

A „Knez Ivo od Semberije” általános iskola a magyarságot kapta témául. Felvették a kapcsolatot a banjalukai Magyar Szó Egyesülettel, és az elnök asszony Milivojević Irén segítségét kérték. Az elnök asszony nagyon sokat segített a csapatnak a felkészülésben, másodmagával a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasával. Nemcsak hasznos tanácsokkal és információkkal látták el az iskola növendékeit, hanem magyar viseleteket és használati tárgyakat is kölcsönöztek nekik. Ennek köszönhetően ez az iskola nyerte el az első helyezést az idei vetélkedőn, mely a magyarságot mutatta be a nagyérdeműnek.

Nagy büszkeséggel töltötte el az egyesületet, mikor megtudta, hogy nyert az iskola. Tervek szerint melyet a Nemzeti Kisebbségek Szövetségének elnöke Franjo Rover javasolt, a nyertes iskola jutalma egy kirándulás. Elutaznak Banja Lukába, hogy találkozzanak az itteni magyarsággal, valamint a szarajevói Nagykövetségre is ellátogathatnak majd.