Jelenlegi hely

Vicei Krónika – Farsangi mulatság

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
Vicében február 7-én, a böjti időszakot megelőző hétvégén tartottuk a Szent István gyermekházban a hagyományos farsangi mulatságot. A farsangi időszak vízkereszttől húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig tart.
Kastyuban a pánkóval érkeznek az asszonyokFarsangi FonóMaskarás cigánynő jósol az asszonyoknakMindenki vigad

„Figyelem, figyelem!
Közhírré tétetik
a farsangi ünnep
most elkezdődik..” (népköltés)

Erre az alkalomra mindenki mezőségi népviseletbe öltözött. A férfiak kalapjára árvalányhaj és bokréta került, míg az asszonyok és lányok felvették a legszebb ünnepi hímzett vagy varrottas lájbit, vagyis a mellénykét, és a csipkés alsószoknya és rakott szoknya fölé a díszes kötő került.

A vicei gyermekházban az asszonyok elkészítették a jellegzetes farsangi ételt, a húsos és a málékásás káposztát. A faluból jövő asszonyok hozták a mulatságra a tésztát és a kastyuban, vagyis a kosárkában az elmaradhatatlan pánkot. A férfiak nótás jókedvvel jöttek, míg a talpalávalót a Vicei Hagyományőrző Zenészek húzták.

A farsangot megelőző hetekben esténként a gyermekház adott helyet a Fonónak.  Hamvazószerdát megelőzően utolsó alkalommal a farsangi mulatságon fontak és nótáztak a fonóba járó vicei asszonyok.

 “Ide gyűjjön apraja, nagyja,
aki a maskarákat
látni akarja!
Aki itt van, haza ne
menjen,
aki nincs itt,
az is megjelenjen!”

A csicsókersztúri Szent Anna gyermekház, és a vicei gyermekház fiataljai maskarás télűző műsorral készültek a mulatságra. Vidám, tréfás versek hangzottak el, és házaló maskarás jeleneteket mutattak be.

De az idősebbek is öltöttek magukra maskarát, volt aki cigány asszonyként árulta a portékáját, vagy  jósolt a kíváncsiaknak. 

“Ha igazán nem járod,
száradjon el a lábod!”

A mezőségi táncokat, a “Hét lépést”, a csárdást a falu apraja-nagyja járta. Az asszonyok körtáncot roptak vidám dalokat énekelve. A férfiak összekapaszkodtak, és “hallgató” bús nótákat daloltak: “Ej, ha magyar nótát hallok, darabokra szakad a szívem”.

A farsangi mulatság végeztével éjszaka a hazafelé menők végig dalolták, a falut. Sehogy se akart véget érni a nótás est.

Még most, napokkal később is jó szívvel emlegetik a faluban a farsangi vigasságot, mely nagyon nagy örömet szerzett mindenkinek.

A viceiek a tavasz közeledtével várják a folytatást, a közös összejövetelre, táncra, nótázásra.