Jelenlegi hely

Vidám kis húsvét a Bethesda Gyermekotthonban

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
A 2016-os húsvétot 41 gyerek töltötte a Bethesda Gyermekotthonban. Az otthon nevelői és munkatársai igyekeztek a támogatók és jómagam segítségével vidámmá, ám meghitté is tenni az ünnepet.

A nagyhéti készülődés a minden este megtartott istentisztelettel kezdődött. Pénteken délelőtt Krisztus halálára emlékezve az istentiszteletben, csendesen töltöttük a délutánt: a szórványban élő diákok hazamentek a családjaikhoz, az otthonban levő gyerekek pedig várták a húsvéti előkészületeket: feldíszítették az épületet a nevelőkkel. Szombaton délután tojást festettünk, kicsik és nagyok együtt dolgoztak. Megmutattam nekik a somogyi viaszos tojásfestési technikát, amit kisebb-nagyobb sikerrel elsajátítottak. A délután további részében sonkát főztünk, készültünk előre a vasárnapi ünnepi reggelire, amit minden gyerek a testvére mellett ülve fogyasztott el. Az ültetési renddel szerettük volna erősíteni a kapcsolatot a testvérek között, érezzék, milyen az ünnepi asztal családi kötelékben.

Zsobokon nem szokás reggelire húsvéti sonkát enni, így a gyerekek érdeklődéssel és jó étvággyal fogadták ezt a magyarországi szokást.

Minden délutánra mozizást szerveztem, vasárnap estére a Passió levetítését, mely film megrázóan mutatja be a keresztre feszítést. A tanulók igényelték utána a film megbeszélését és értelmezést, mert számos kérdést felvetett bennük az életről és a hitről.

A legzsúfoltabb napunk a húsvéthétfő volt. Ha a gyerekekkel megbeszéled, hogy jöhetnek locsolni 8 óra 1 perckor, akkor ők meg is érkeznek. Reggel már díszesen öltözött kisebb- nagyobb locsolók ébresztettek és locsoltak meg piros tojásért cserébe. A legvidámabb és legmeghittebb pillanata az volt a napnak, amikor istentisztelet után a falu legfiatalabb és legidősebb férfija is legjobb kölnijével együtt férfisorfalat állt a templomból kijövő lányoknak, asszonyoknak, hogy parfümfelhőben megfürdetve őket, meglocsoljanak mindenkit. Még a gyászruhába öltözött asszonyok arcára is sikerült mosolyt csalniuk.

Az ebédet a diákok mit sem sejtve fogyasztották el, míg én az udvarban egy zsáknyi (kb. 3000 db) csokigolyót rejtettem el a fűben, fák tövében, székek alatt, a játszótéren. Ebéd után a feladatuk az volt, hogy gyűjtsék össze mindent. Mindenki nagyon intenzíven vetette bele magát a keresésbe, és alig fél óra alatt meglett az összes csokigolyó. Ám azóta is minden nap felbukkannak újabb és újabb golyócskák az épület különböző szegletében...

Kedden délután az 1-4. osztályos gyerekekkel süteményt sütöttünk és díszítettünk, mellyel másnap meglepték társaikat és a tanárokat is.