Jelenlegi hely

Világszerte megünneplik a magyarok a forradalom évfordulóját

Emlékezni és emlékeztetni, ez minden magyar feladata ezekben a napokban éljen akár az anyaország határain belül, vagy annak határain túl. De tudjuk, kisebbségi létben nem mindig könnyű magyarnak megmaradni, legyen szó akár a nyugati diaszpórában, akár a szórványterületeken élő közösségekről. A magyar identitás megtartásában, ápolásában kiemelt szerepet kapnak nemzeti ünnepeink. Az 1956-os forradalom évfordulójának különlegessége, hogy évtizedeken keresztül szabadon csak a diaszpóra, épp '56 hősei és áldozatai hajthattak fejet ezen a napon. Szórványterületeken sajnos még most sem ünnepelhet minden magyar zavartalanul és szabadon. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ez a helyzet végre megváltozzon.
1956 megemlékezés-plakát56 megemlékezés - plakát, Kanada, Victoria1956 megemlékezés-plakát1956 megemlékezés-plakát

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az évek óta sikeresen működő Kőrösi Csoma Sándor Program, valamint a szintén igen eredményes Petőfi Sándor Program keretében ösztöndíjasokat küld a külhoni magyar közösségekbe, hogy ott értékőrző munkájukkal segítsék honfitársainkat magyarságuk megtartásában.

A magyarság nagykövetei idén is aktívan segítenek a világ minden táján, az ott élő magyarok ünnepi műsorainak, programjainak megszervezésében, lebonyolításában.

A forradalom 61. évfordulóját a helyi magyar közösségek nemcsak Magyarországon és a szomszédos országok magyar lakta településein, hanem Európa és az Egyesült Államok számos nagyvárosában is megünneplik. Megemlékezéseket szerveznek Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában is. Az ünnepi rendezvényekre a külhoni magyarság előadásokkal, ünnepségekkel, koszorúzásokkal készül, így emlékeztetve magukat és a felnövekvő generációkat ’56 üzenetére.

Temesváron Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa és a helyi magyar szervezetek szervezésében ünnepi műsort tartanak a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Déván és Vízaknán az ’56-os eseményekre való megemlékezésnek az iskola keretein belül, leginkább a történelemórákon van hagyománya. Gyimesbükkön, Petrozsényban és Kőhalmon idén először ünnepelnek, filmvetítéssel és rendhagyó osztályfőnöki órával. Kóboron a református parókián gyűlik össze a közösség, hogy együtt ünnepeljenek. Brassóban ökumenikus istentiszteletet, és kopjafa koszorúzást tartanak. MacedoniábanHorvátországban és Szerbiában is ünnepi műsorokkal, történelmi megemlékezéssel, filmvetítéssel idézik fel a múltat. A Bosznia-Hercegovinában élő magyarok hagyományosan kirándulással egybekötött emlékezést tartanak az évfordulóhoz kapcsolódóan.

Kárpátalján a gyertyánligeti és nagybocskói közösség filmvetítéssel és történelmi visszaemlékezéssel ünnepel. Rahón és Kőrösmezőn a magyar tannyelvű iskolában tartanak megemlékezést a tanárok és diákok.

Komáromban ünnepi megemlékezés, Rozsnyón emléktábla-avatás, Pozsonyban koszorúzás és ökumenikus istentisztelet, valamint történelmi előadás várható. Léván és Kaposkelecsényen megemlékezést tartanak a magyar iskolákban, ünnepi estet szerveznek a Reviczky Házban. A nagykaposi Magyar Házban Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár átadja az 1956-os emlékszobát és a háztáji vásárudvart, valamint az 1956-os interaktív kiállítást. Tornalján ünnepi hangversenyt rendeznek.

Csehországban élő magyarok ünnepi koszorúzást, megemlékezést és nagymisét szerveznek a történelmi esemény tiszteletére. A bécsi magyar szervezetek idén is közösen emlékeznek meg. Varsóban koszorúzást és gyertyagyújtást szerveznek az ’56-os emléktáblánál. Brüsszelben szentmise és gyertyás felvonulás várható. A Liege-i Magyarok Egyesülete zarándoklatra hívja az érdeklődőket. A Magyarok Angliai Országos Szövetsége Londonban tartja központi megemlékezését, emellett ünnepelnek ÍrországbanSkóciában és Welsben is honfitársaink. Ünnepi műsorok, istentisztelet, koszorúzás mellett vetélkedő sorozat, kerekasztal-beszélgetés, interaktív játék, filmvetítés is színesíti az ünnepet. Svédországban a hétvégi iskolákban kap helyet az ünneplés, Stockholmban a Magyar Ház ad helyet az ünnepi eseményeknek. Németország nagyvárosaiban is sor kerül a megemlékezésre, kiállítás, ünnepi előadás, koszorúzás emeli az ünnep fényét. A Berlini Nagykövetség október 23-án egy rendhagyó ünnepség keretében emlékezik meg az 1956-os forradalom 61. évfordulójáról. PortugáliábanSpanyolországban is szerveznek forradalmi megemlékezéseket a helyi magyar szervezetek. PárizsbanStrasbourgbanLyonban is ünnepelnek a Franciaországban élő magyarok, november 3-án ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz Nagy Imre jelképes sírjánál a Père-Lachaise temetőben. A svájci magyar szervezetek és az érdeklődők szentmise, koszorúzás, hangverseny és ünnepi műsor keretében emlékeznek.

Az Észak-Amerikai kontinensen is számos megemlékezést tartanak. Az ünneplés gyakori formája a koszorúzás, ünnepi előadás, istentisztelet, interaktív történelemóra a hétvégi iskolákban. Amerika-szerte cserkészcsapatok is gyakorta részt vállalnak a szervezésben. Torontóban megnyitják azt a mozgókiállítást, melyen keresztül az 1956-ban befogadott 37565 menekült mond köszönetet Kanadának. Ottawában, Garfieldben, a Vancouver-szigeten, Victoriában, Nanaimoban, Windsorban, Winnipegben is tisztelegnek a kanadai magyarok az ’56-os forradalom előtt. A New York-i magyar szervezetek az 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést, egyebek mellett Los Angeles, Cleveland, Seattle, San Francisco, Miami, San Diego, Fort Lauderdale, Ligonier is bekapcsolódik az ünneplésbe. Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár 2017. október 23-án Washingtonban részt vesz a Magyarország Washingtoni Nagykövetségén megrendezésre kerülő megemlékezésen, ahol ünnepi beszédet mond.

A Dél-Amerikai kontinensen Brazíliában, Uruguayban, Chilében és Argentínában is műsorokkal, megemlékezésekkel készülnek az évfordulóra a helyi magyar közösségek.

Sydney-ben, MelbournbenWellingtonbanAdelaide-ban, Brisbane-ben Gold Coast-on és Christchurchben is ünnepel az Ausztráliában és Új-Zélandon élő magyar diaszpóra közössége.

Dél-Afrikában az országban működő egyetlen magyar szervezet, a Dél-Afrikai Magyar Szövetség szervezi Johannesburgban az ünnepi rendezvényeket.

-----------------------------------------------------------

Háttéranyag

 

Ünnepi programok a világszerte az 1956-os forradalom 61. évfordulójának emlékére (a teljesség igénye nélkül).

Petrozsényben korábban nem volt megemlékezés a magyar közösségben október 23-án. Idén a római katolikus plébánia szervezésében kerül sor a Szabadság Szerelem c. film vetítésére.

Déván az ’56-os megemlékezésnek az iskola keretein belül leginkább a történelemórákon van hagyománya. Ilyenkor felelevenítik a történteket és megemlékeznek a forradalom mártírhalált halt hőseiről.

Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa, az RMDSZ, a Szórvány Alapítvány és a Várbástya Egyesület a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében emlékezik meg a forradalomról. Az est előadója dr. Sáringer János a budapesti Veritas Történetkutató Intézet részéről. Az óvodákban zászlókat rajzolnak a gyerekek, az iskolákban korabeli felvételeket néznek meg.

Abrudbányán október 24-én az 1956-os forradalom emlékére összegyűlnek a Református Parókián, és’56-os tematikájú, magyar nyelvű filmvetítéssel emlékeznek meg az akkor történt sorsfordító eseményekről.

Iskolai program után, délutánonként foglalkoznak a forradalom témakörével Gyimesbükkön a fiatalok. Filmrészletek, térképek segítségével elemzik az 1956-os történéseket.

Kőhalmi Református Szórványdiákotthon idén először fog megemlékezni az 1956-os forradalomról.

Az erdélyi Kóbor faluban a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa tart megemlékezést, melyben a forradalom tanulságait vonja le, a közösség mai életére gyakorolt hatását emeli ki.

Vízaknán idén interaktív történelem óra keretein belül emlékeznek meg az 1956-os forradalomról, melyet október 21-én, szombaton délután tartanak a vízaknai gyermekek és fiatalok számára. A gyerekek egy szerepjátékot játszanak: összegyűlnek a Műszaki Egyetem előtt, ledöntik a Sztálin szobrot, majd átvonulnak a Magyar Rádió épületéhez, hogy felolvassák a 16 pontot.

Brassóban idén ökumenikus istentiszteleten emlékezik meg a forradalomról a Petőfi Sándor Program két mentor lelkésze: Koszta István evangélikus és Andrási Benedek unitárius lelkész végzik a szószéki szolgálatot.

Október 23-án, délután 14 órától várják Szilágysomlyón a résztvevő diákokat a Szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia Közösségi Házába. Erre az alkalomra egy kort idéző prezentációval készülnek, melyet Joikits Attila helytörténész előadása kísér, illetve felcsendül majd az alkalomra felkészített gyermekek és fiatalok gyönyörű éneke.

Nagyszebenben Goda Krisztina - Szabadság, szerelem című filmjét vetítik az évfordulón. A novemberi Ars Hungarica Fesztivál keretében pedig Murányi Levente, 1956-os forradalmár tart előadást 1956 fontossága címmel november 11-én - a forradalom leverésének napján.

A Rákóczi Szövetség Gloria Victis Program keretén belül 24 gyerek juthat el Nagybányáról Budapestre az október 22-i fáklyás felvonulásra és a másnapi megemlékezésre. Nagybányán a 15. sz. Gróf Teleki Sándor Cserkészcsapat szervez megemlékezést. Az évforduló napján táncházat is tartanak.

Október 22-én, vasárnap 10 órától, ünnepi istentisztelet és az 56’-os forradalomban elhunytakra emlékező koszorúzás lesz Medgyesen a református templomban. Az ünnepi istentiszteletet Székely Zoltán református tiszteletes celebrálja, majd Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő mond beszédet. A megemlékezés a medgyesi Báthory István Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorával zárul.

Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum legügyesebb tanulói Kolozsvárra mennek 56-os történelmi versenyre. A megemlékezésen levetítik a Szabadság, Szerelem című filmet a középiskolásoknak, valamint egy rövid dokumentumfilmet az általános iskolás tanulóknak.

Az idei évben Travnikban Négyesi József nagykövet úr mondott köszöntőt, melyet közös ebéd, majd beszélgetés követett.

Maradékon a Református Egyház parókiáján tartanak rövid történeti áttekintést. Halász Dániel református lelkész és Szabó Nóra Petőfi Sándor Programos ösztöndíjas igyekszik élőbbé tenni az eseményt. A rövid történeti áttekintés és visszaemlékezés után filmvetítés lesz, a Szabadság, szerelem című magyar filmet nézik meg.

Október 23-án este Versecen a helyi kultúregyesületben levetítik a Szabadság, szerelem című filmet, mellyel a fiatalabb generációt is meg tudják szólítani. A film lejátszása előtt a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mesél a film hátteréről, az ünnep jelentőségéről.

Lupényban idén az I. számú iskola alsó tagozatos gyermekei készülnek előadással, melyben a forradalom eseményeit elevenítik fel verses-zenés műsorban. A lupényi felnőtteket október 23-án este várják a Tanú film vetítésére a lupényi unitárius lelkészlakban.

Október 22-én a pélmonostori alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tart ünnepi megemlékezést, a műsorban közreműködik az újbezdáni Szivárvány Népdalkör. Október 23-án a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai emlékeznek meg a forradalomról.

Október 20-án Magyarország Macedóniai Nagykövetsége fogadást szervez a szkopjei Marriott Hotelben. Az évforduló napján a Teleházban tartanak előadást, ahol bemutatják Sutus József dokumentumfilmjét, amely az 1956-1958 között Krusevóban élt honfitársainknak állít emléket.

Október 23-án, hétfőn 17 órakor a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai megemlékeznek a szabadságharcról, Bódi Viktória Petőfi-ösztöndíjas közreműködésével felelevenítik a történelmi eseményeket és hatásait.

A kárpátaljai Rahón, ez év tavaszán avattak 1956-os emlékművet. Október 7-én Szeged testvérváros küldötteivel közösen, csendesen, a Himnusz eléneklésével és koszorúzással emlékeztek a résztvevők. Nyilvános megemlékezést idén nem terveznek, a rahói és a kőrösmezői magyar tannyelvű iskolában vetítéssel összekötött megemlékezés lesz.

Gyertyánliget meghívottja Dr. Lehr György, aki az 50 éves évfordulóra, a Duna televízió által meghirdetett: „Az én 56-om” című pályázat egyik győztese volt. Az előadás után válaszol a feltett kérdésekre, majd a gyertyánligeti Magyar közösségi ház dísztermében közösen megtekintik, a Magyarország története sorozat Az 1956-os forradalom című kisfilmét.

Komáromban a tiszti pavilon dísztermében mond köszöntőt Szabó József, Magyarország pozsonyi nagykövetségének első beosztottja és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke. Ünnepi beszédet mond Sólymos László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere, és fellép a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes

Emléktáblát avatnak Holmman Gábor 56-os mártír emlékére Rozsnyón.

Pozsonyban ökumenikus istentisztelettel és Jobbágyi Gábor történész előadásával emlékeznek meg a forradalom hőseiről.

A Czeglédi Péter Református Gimnázium 20 fős küldöttsége Budapestre utazik, a Glória Victis nevet viselő Kárpát-medencei fáklyás felvonulásra Léváról. A Juhász Gyula Alapiskolában az iskolarádióban lesz megemlékezés, verses, énekes összeállítással és rövid történelmi áttekintéssel készülnek a diákok és pedagógusaik.

Nagykaposon 1956-os emlékszobát és a háztáji vásárudvart nyitnak 2017. október 25-én. A kiállítást valamint a vásárudvart Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adja át.

Kaposkelecsényen a Szent László szobor avatásán is megemlékeznek az ’56-os forradalomról.

Tornalján a Városi Művelődési Központ ünnepi hangversenyt szervez az 1956-os forradalom tiszteletére október 23-án.

Prágában a Nepomuki Szent János katonai templomban tartanak ünnepi nagymisét. Balga Zoltán atya és Petr Fiala atya közösen emlékezik meg a forradalom elesetteiről. Ostraván és Brünnben is ünnepi eseménnyel emlékeznek a forradalomra.

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala és a Központi Szövetség rendezvényére október 21-én, szombaton kerül sor a Komensky Iskola színháztermében. Az előadást a Délibáb Táncegyüttes koreográfiái teszik színessé. A rendezvény második részében a Soproni Petőfi Színház színészei is tisztelegnek egy színdarabbal a forradalom hősei előtt. Az „Europa“-Club szervezésében, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetség tagegyesületeinek közös megemlékezése október 21-én, szombaton 18 órakor kezdődik a bécsi Komensky Iskola színháztermében.

Stuttgarti Magyar Katolikus Egyházközség és a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet ökumenikus istentiszteleten emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Az istentisztelet után a megemlékezők színvonalas kultúrműsort tekinthettek meg az egyházközség tagjainak részvételével.

Brüsszelben a St. Michel et Gudule Székesegyházban szentmisével tisztelegnek a forradalom emlékének, majd ezt követi a gyertyás-zászlós felvonulás az Ismeretlen Katona emlékművéhez. Október 23-án a Magyar Házban gyűlik össze az ünneplő közösség, ahol a nagykövetséggel együtt koszorúznak.

Liege-i Magyarok Egyesülete a Banneux-i hagyományos zarándoklatra hívja az érdeklődőket. A belga fiatalok november 4-én a forradalom hírének és elfojtásának hallatára gyalog vitték oda a fakeresztet. A keresztre franciául írták rá: Magyarország vérben - Hingrie en sang.

Dublinban október 22-én, vasárnap délután magyar nyelvű megemlékező istentiszteletet celebrál Csicsó János atya a St. Mary’s Pro-Cathedral-ban. Az ünnepi szentmisét agapé követi. Október 24-én a Light House Cinema moziban a Vizsga című, az 56-os eseményeket követő kollektív paranoia, bizalmatlanság és bizonytalanság társadalmi légkörét vászonra vivő magyar film vetítése zajlik majd, amelyet fogadás követ.

Corki Magyar Iskola két kamasz fiú 1956—os naplója alapján idézi fel az eseményeket. A megemlékezés után zászlórajzolással folytatódik a műsor.

A Magyarok Angliai Országos Szövetsége a londoni Szent István Házban tartja az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából szervezett központi megemlékezést. A mintegy egyórás program során a meghívott művészek a forradalomhoz kapcsolódó dalokat, verseket adnak elő.

chesteri Szóló Szőlő Tanodában a gyerekekkel a korosztályuknak megfelelő módon emlékeztek meg, készülnek képes bemutatóval és kézműves foglalkozással. Október 23-án este 18 órától a Unity Centerben filmklubot szerveznek a témával kapcsolatban, ahol Szász Attila filmjét A berni követet fogják megnézni a megjelentek.

Október 21-én napközben a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskola Történelmi időutazás c. tematikus tanítási napja keretén belül emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójáról, ahol a szabadság témáján keresztül mutatják be a kisebbeknek ’56 lényegét. A nagyobbak rövid dokumentumfilmek segítségével, azok elemzésével ismerhetik meg a történéseket.

Welsben Arany János születésének 200. évfordulóját összekötik a forradalom ünnepével. A walesi bárdok verset magyarul és walesi nyelven is előadják. Az esti program fényfestés lesz a St John the Baptist Church-nél, melyet a londoni Balassi Intézet szervez.

A 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye képeken, interaktív formában elevenedik meg az Edinburghban szervezett foglalkozáson részt vevő gyermekek számára az október 21-i játszóházban, bemutatják az egyetemekről induló budapesti diákok békés tüntetésével kezdődő eseményeket.

Borasban szolgálatot teljesítő ösztöndíjas a Balassi-füzeteket használja fel, némi „kalandjátékkal” kiegészítve.

Stockholmban az UHU gyerekfoglalkozás keretén belül a kicsikkel játékos, a nagyokkal pedig történelmi feladatokkal emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről. Délután koszorúzás lesz a Magyar Ház udvarán. Ezt zenés ünnepi műsor követi.

Vitéz Szilágyi Árpád ’56-os menekült a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör október 15-i megemlékezésén mesél meghurcoltatásáról. Szombaton délután a Göteborgban szolgálatot teljesítő ösztöndíjas tart történelemórát az 1956-os eseményekről Lundban az általános iskola felső tagozatosainak, valamint középiskolás fiataloknak.

Kölnben október 14-én ünnepelték a nemzeti ünnepet, a Himnusz megtanulásával, majd gyertyát gyújtottak az 1956 áldozatai emlékére állított keresztnél. A Düsseldorfi Főkonzulátus '56-os megemlékezése október 17-én volt a düsseldorfi Maxhausban. Zorkóczy Levente képeiből nyílt kiállítás, aki '56-ban a Műszaki Egyetemre járt, és végigfotózta a forradalmat.

Regensburgban a tanítási órák után az iskolacsoport vezetője mond köszöntőt, majd a történelem szakos tanárnő eleveníti fel az ’56-os forradalom eseményeit. Igyekeznek, hogy a megemlékezés egyben egy közösségkovácsoló műhely is legyen.

Berlini Nagykövetség október 23-án egy rendhagyó ünnepség keretében emlékezik meg az 1956-os forradalom 61-ik évfordulójáról. Az ünnepséget Dr. Györkös Péter nagykövet úr nyitja meg, majd Balog Zoltán mond beszédet. Október 7-én a 86. sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat egy nagyszabású színpadi program keretében készült az ünnepre. A program különlegességét a megemlékezés alapját képező anyag adja, Csics Gyula Magyar Forradalom 1956 című naplója. A szerző 12 éves korában írta egy barátjával együtt, és egy gyermek szemszögéből enged betekintést a forradalmi eseményekbe. A megemlékezésben a naplórészleteken kívül korabeli rádióbejátszásokat is hallhatnak a gyerekek, többek között Nagy Imre, Gerő Ernő, illetve Mindszenty bíboros beszédeit.

A Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület október 27-én, pénteken filmesttel egybekötött fogadással készül megemlékezni az 1956-os szabadságharcról Lisszabonban. A Freedom Furyi az ’56-os olimpiai játékok magyar-orosz vízilabda mérkőzését helyezi fókuszba, ezen keresztül mutatja be a forradalmat. Az eseményre a portugál vízilabda válogatottat is  meghívták.

A Rhône Alpesi Baráti Egyesület november 5-én 12 órától tartja a Népfelkelés 1956 – Chochol Károly fotóművész kiállításának megnyitóját Lyonban. A krónikás a rendszerváltás után kereste fel a képek helyszínét és négy évtized változásait vagy éppen változatlanságát rögzítette.

Október 22-én a strasbourgi Saint Bernard templomban a Veresegyházi Cantemus Kórus ad ünnepi műsort. Az ünnepi beszédet Kertész Ágnes nagykövet asszony mondja. Október 23-án az Európa Tanács épületében levetítik a Szabadság, szerelem című filmet, melyet Navracsics Tibor európai biztos ünnepi beszéde, majd egy hagyományos magyar fogadás követ.

Párizsban a Diadalívnél koszorúznak, ahova Molnár Ottó atya is hivatalos, aki a 23 évig töltötte be lelkipásztori tisztségét a közösségben. Az ünneplők megemlékezést tartanak Nagy Imre jelképes sírjánál. A Párizsi Magyar Intézetnem Gyáni Gábor történész tart ünnepi beszédet.

Côte d’Azur-i Francia-Magyar Egyesület az idén is emléknappal készül nemzeti ünnepünk alkalmából. A Nizzában tartott képes-zenés összeállításban a forradalom jellegzetes budapesti és vidéki helyszíneit járják végig; felhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, valamint Riz Laura énekesnő előadásában több magyar zenemű hangzik el.

A forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából október 22-én szentmise lesz, amelyet egy 1956-os előadás követ „Miért alakult így?” címmel, a halmstadi Mariakyrkanban.

Az ‘56-os hősök fájánál koszorúznak Zürichben október 22-én. A koszorúzást ökumenikus istentisztelet követi. Az emlékünnepélyen fellép Gencyilmaz András hegedűművész és Gencyilmaz Miklós gordonkaművész. A budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola SoulAir gyerekkórusa szintén műsorral készül a neves ünnepre. A gyerekkórus emellett fellép a berni nagykövetségen, az ENSZ Genfi Hivatalában, Bázelben és  Genfben egyaránt.

madridi Magyar Nagykövetség október 21-23-án tart megemlékezéseket Toledoban, valamint Madridban. Október 21-én este a madridi Almudena katedrálisban az Angelika Leánykar a szentmisén ad koncertet. Ezek után Győri Enikő nagykövet üdvözlő beszédet mond, melyet vezetett múzeumlátogatás követ.

Magyarország varsói nagykövete Dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna és férje Takács Gábor ünnepi fogadást ad a Varsói Királyi Palotában. 2017. október 22-én virágot és mécsest helyeznek el a Varsói Tudományegyetem főbejáratával szemben található '56-os emléktáblánál. Másnap a Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszékén ünnepi megemlékezés lesz. A tanszék diákjai és énekkara Hírek '56-ból címmel zenés, verses színdarabot mutatnak be.

Christchurch-i Magyar Klub hosszú évek óta ünnepi ebéddel összekötött verses, táncos, zenés műsorral emlékezik meg ’56 hőseiről. Mivel tavaly óta, két magyar kopjafával gazdagodott a város, a program része az emlékművek megkoszorúzása is.

Az Adelaide-i ünnepi műsor első fele az magyar református templomban lesz, délelőtt 11-kor ahol röviden megemlékeznek a gyülekezet tagjai és az ösztöndíjasok az október 23-i eseményekről.

Október 22-én az Ottawai Magyar Házban Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits Zoltán díjas versmondó „Diákok voltak, és ők csinálták a dicsőséges forradalmat” előadásával emlékeznek 1956 hőseire. Az előadás után közösségi fogadás és vacsora zárja az ünnepet. Az est díszvendége Dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete. November 5-én a Beechwood-i temetőben és a Maple szigeten koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegnek 1956 előtt.

Az idei torontói '56-os megemlékezés része a ’The Hungarian Exodus’ mozgó kiállítás, mely az 1956-ban Kanadába érkezett magyarok történtét dokumentálja, személyes visszaemlékezések, archív anyagok alapján. A torontói Kodály Táncegyüttes egy, az ünnepi alkalomra készített koreográfiával készül az 1956-os forradalom megemlékezésére.

Garfield-Passaic-i magyar közösség különböző csoportjai a magyar nemzeti ünnephez legközelebb eső vasárnapon tartanak egy közös megemlékezést, ahol a Kőrösi Magyar Iskola diákjai versekkel és énekekkel készülnek, míg a garfieldi cserkészcsapatok egy rövid jelenetet adnak elő az akkor történtekről.

Victoriában is vasárnap tartanak megemlékezést. A program első részében az 1956-os emlékműnél koszorúzással tisztelegnek a forradalom áldozatai előtt, majd egy kulturális műsor következik a Victoriai Magyar Társaskör házában.

Windsorban idén október 22-én lesz a megemlékezés imával, beszédekkel, visszaemlékezésekkel, versekkel, DVD bejátszásokkal. Az ünneplők között a város magyarjainak színe-java jelen lesz, köztük volt ’56-osok és családtagjaik is.

winnipegi Magyar Ház közössége október 22-én emlékezik az ‘56-os eseményekre. Az ünnepi programot a Magyar Ház vezetője, Mirna Brindas nyitja meg, majd a forradalom jelentőségéről hangzanak el beszédek, szavalatok és énekszó is felcsendül.

Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház műsora a „Semmit sem feledve, semmit sem feladva” címet kapta. A színpadi előadás keretében egy köztünk élő ötvenhatos mesél emlékeiről. A jeleneteket meg-megszakítják versek és énekek, illetve Los Angelesben élő ötvenhatosok visszaemlékezései.

Az a clevelandi ünnepségen többek között közreműködik a 14. sz. Görgey Artúr fiúcserkészet, a Kis Magyar Kórus és mint ünnepi szónok Lázár Andrea, a Kapossy Magyar Családi Rádió műsorvezetője, ’56-os magyar.

A Washingtoni Amerikai-Magyar Szövetség október 21-én, szombat délután rendezi meg az ’56-os megemlékezést. A Seattle-i eseményen többek között elhangzanak majd a himnusz, a szózat, forradalmi versek, a túlélőkkel készül interjú és lesz személyes beszámoló, a cserkészek előadással készülnek a forradalom történéseiről, valamint néptánc előadással is készülnek.

New York-i megemlékezésen beszédet mond dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Október 26-án, csütörtökön az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat filmvetítéssel emlékezik meg az évfordulóról, Gárdos Péter 1987-es Szamárköhögés című filmjét mutatják be.

Miamiban 22-én, az istentiszteleten emlékeznek meg a forradalomról. A magyar közösség a Magyar Házhoz vonul át, ahol a Miami Vasárnapi Iskola diákjai várják őket egy rövid előadással.

Fort Lauderdale városában a South Florida Hungarian Kids Club tanulói a jeles nap tiszteletéül megtanulják a Himnuszt és a Szózatot, ismerkednek Magyarország földrajzával, történelmével, továbbá a témához kapcsolódó kézműves tárgyakat készítenek.

San Diego-ban ünnepi beszédeket követően a Mindszenty József Cserkészcsapat ad műsort, archív fotók segítségével a San Diego-i magyarok ’56-’57-ben végzett segítő munkájáról beszélgetnek, majd megtekintik a Szabadság, szerelem című filmet, utána ünnepi vacsora következik.

San Francisco-ban az összes magyar szervezet képviselteti magát az ünnepen, amin mindig részt vesz egy díszmeghívott, idén Kósa Lajos, tárca nélküli miniszter érkezik. A megemlékezést 1957 óta egy díszvacsora követi, amit Serlegvacsorának neveznek, akkor egy serleget adományoztak az Egyháznak. Ezt a serleget minden évben előveszik és kiteszik a vacsorán egy emlékkönyvvel együtt, amelyet aláírnak az ott ünneplők.

Október 22-én vasárnap délután koszorúzással kezdődik a megemlékezés a Melbourne-i Magyar Központ temploma melletti emlékműnél. Az 56’-os műsorban fellép az összes helyi néptáncegyüttesből összeállt közös együttes.

Brisbane-ben, a Magyar Házban 2017. október 22-én 1956 tiszteletére Kovács Tibor, a Magyar Ház elnöke megnyitó beszédet tart. A megemlékezésen a résztvevők a forradalomhoz kapcsolódó felvételeket, filmrészleteket fognak megtekinteni.

Gold Coast-on élő magyarok az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról október 21-én, szombaton emlékeznek meg a Gold Coast-i Magyar Egyesület szervezésében. Az ünnepségre az egyesület vezetősége és a magyar iskola tanulói egy, a forradalom eseményeit feldolgozó előadással készülnek. A szombati rendezvény a „Szabadság, szerelem” c. film vetítésével ér majd véget.

Jaraguá do Sul-ban a Városi Színház előadótermében lesz a megemlékezés. Jaraguá do Sul kórusát Liara Roseli Krobot vezényli majd. Ezt követően az ösztöndíjas beszédet mond az 1956-os eseményekről, annak következményeiről, a dátum jelentőségéről és üzenetéről korunk számára. Előadása után a jaraguai magyar származású fiatalok videó anyagot mutatnak be az idei Rákóczi Program keretén belül szerzett élményeikről, tapasztalataikról.

Sao Paulo-i magyar konzulátus nyitja meg a rendezvényt és tart ünnepi beszédet portugál illetve magyar nyelven. Ezen a napon kapják meg az érintettek a honosítással kapcsolatos dokumentumokat, és elmondják fogadalomtételüket. Zenés táncos megemlékezésen a helyi egyetemen magyarul tanuló diákok felidézik az eseményeket, valamint fellépnek a cserkészek és vezetőik is.

Montevideoban az idén az ösztöndíjas, Kiss Enikő készül egy prezentációval, amelyben bemutatja a forradalom előzményeit, főbb történéseit, illetve következményeit. Az előadást követően fogadásra kerül sor.

2017. október 24-én mutatják be Santiago de Chile-ben az „A 100 años de la Revolución Bolchevique” című rendezvénysorozatot, a santiagoi Andrés Bello Egyetem épületében. Az immáron egy éve működő Chilei-Magyar Duna Néptáncegyüttes bemutatja új, szatmári koreográfiáját a nagyközönség számára, az egyetem épületében.

A Dél-Afrikai Magyar Szövetség Johannesburgban október 22-én, vasárnap tart visszaemlékezést. A Szövetség elnöke, Gencsi Attila és a dél-afrikai magyar nagykövet, Király András is beszédet fog mondani. A múltidézés 13 személyes történet felolvasásából, zenei bejátszásokból áll. A műsor részeként koszorúzásra is sor kerül.