Jelenlegi hely

XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok

/ Murányi Veronika /
muranyi.veronika képe
Szencen és a környező településeken idén 48. alkalommal rendezték meg a Szenczi Molnár Albert Napokat szeptember 29. és november 11. között.
Koszorúzás a Szenczi Molnár Albert szobornálOrgona avatásSzlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos KórusaDudás Károly könyvbemutatója

A rendezvénysorozat szeptemberben háromnapos délvidéki tanulmányi kirándulással indult, s idén több más program is ide kötődött: Kanyó Ervin szabadkai képzőművész elhozta kiállítását Az Aranykor vége címmel, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tiszteletbeli elnöke pedig bemutatta Nem éltünk gyöngyszigeten c. könyvét.

A programokon végigtekintve láthatjuk, hogy tudatosan törekedtek több réteg megszólítására. A Hegysúron megtartott Regionális Értelmiségi Fórumon a közösség társadalmi és kulturális kérdései voltak napirenden, társadalomkutatók, iskolaigazgatók és más, a közösségi élet szempontjából kiemelt személyek részvételével. A kínálat másik pólusán a könnyűzenei produkciók említhetőek, melyek közül idén a legtöbb embert megmozgató program talán Vadkerti Imre és Zsapka Attila koncertje volt.

A reformáció 500. évfordulójáról a programnyitó koszorúzásnál Fazekas László református püspök emlékezett meg, a jókai templom orgonájának felszentelésénél pedig Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese. A nyitórendezvényen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos kórusa a reformáció 500. évfordulója alkalmából készült CD-jük anyagát adta elő, melynek címe Az Úr énnékem őriző pásztorom. Szenczi Molnár Albert zsoltárok többször is felhangoztak az elmúlt hetek során: Rétén Mászáros János Elek presbitertől, a Csillag születik 2012-es győztesétől, Szencen Dinnyés József zenésztől, s természetes része volt más programoknak is, iskolai műsoroknak. A Vass Lajos kórussal szinte az egész színházteremnyi közönség együtt énekelte.

A programok több szomszédos településen zajlanak. Egy évtizede még Szenc és Jóka voltak a házigazdák, majd az évek során csatlakozott Réte, Boldogfa, s végül Hegysúr is. Mivel egymás rendezvényein is részt vesznek, a települések ebben az időszakban körbelátogatják egymást. Az összefogás, ami megjelenik a programok szerkezetében, már a megnyitó szoborkoszorúzásnál is látható volt - tíz település Csemadok alapszervezete koszorúzott a Szenci járásból, s ezen kívül az intézmények, az alapiskola, középiskola, óvoda, melyek mind a Szenczi Molnár Albert nevet viselik.

A Napok alatt az iskolák is tartanak megemlékezéseket, műsorral készülnek, melyek közül a gimnázium Campa-Nulla együttesének előadásait, az alapiskolából pedig a Tóth Katalin tanárnő által összeállított műsort emelném ki. Rengeteg múlik az aktív pedagógusokon, akik lelkesíteni tudják a diákokat, élővé és közelivé teszik a múltat, történelmet, irodalmat, a közösségi emlékezet kiemelt értékeit. Mindezt ráadásul ötletes, élvezetes és a diákoknak is kibontakozást engedő megoldásokkal valósítják meg.

Évről évre a kortárs magyar irodalom egy-egy képviselője is meghívott vendége a Napoknak, idén Dragomán György és Szabó T. Anna tartott kötetlen hangvételű irodalmi estet Páros mágia címmel, melyet Dés András kísért ütőhangszereivel.

A Szenczi Molnár Albert szobornál kezdődött és az alapiskolában zárult a rendezvénysorozat. A záróműsor részeként idén két magyarországi irodalomtörténész tartott előadást: Takaró Mihály és P. Vásárhelyi Judit ‒ aki a Széchenyi Könyvtárban a „Szenci gyűjtemény” felelőse, mely gyűjteményhez minden évben hozzáilleszti a Napok programfüzetét, hogy nyomot hagyjon - Szencen a mai napig élőn őrzik Szenczi Molnár Albert emlékét.