Jelenlegi hely

Adventi készülődés Petrozsényban

/ Szalai Luca /
szalai.luca képe
Az elmúlt hetekben többféleképpen is készült a petrozsényi magyarság a karácsonyra, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig senki sem maradt ki az ajándékozásból.
A petrozsényi gyermekotthon lakóinak karácsonyi műsoraAjándékos dobozok mögött eltűnő gyerekekA petrozsényi Caritas tartós élelmiszert tartalmazó ajándékcsomagjaiIdősek a Kandila Egyesület karácsonyi ünnepségén

A Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ lakóival énekes és verses műsorral készültünk, amit a magyarországi „angyalkáknak” adtak elő a gyerekek december 17-én. Hetekkel korábban levélben írták meg jótevőiknek, mit szeretnének karácsonyra kapni, és a nagylelkű támogatók valóra is váltották az álmokat: hatalmas ajándékcsomagok várták a kicsiket és nagyokat a karácsonyfa alatt. Az „angyalkák” vezetője abbéli reményét fejezte ki, hogy a sok ajándékért cserébe a bentlakók jobban fognak tanulni az elkövetkezőkben, hiszen a nehéz sorsból való kitörésre egyedül a tanulás által van esélyük.

A karácsonyi műsort a petrozsényi Kandila Egyesület által szervezett ünnepségen is előadták. Az Egyesület vallási felekezettől függetlenül végzi tevékenységét, túlnyomórészt magyar időseknek szerveznek találkozási alkalmakat, és igyekeznek az egyedüllét terhét könnyíteni.

 

Az idősek karácsonya előtti estén többen összegyűltünk, hogy a holland partnerszervezetük által küldött adományokból ajándékcsomagokat készítsünk, melyekből az időseken kívül a rendezvényen fellépők mindegyike részesült. A gyermekotthon lakóin kívül többek között a petrillai és a lupényi babtista felekezetek kórusai, a Mihai Eminescu Főgimnázium tanulóiból álló együttes, valamint a petrozsényi római-katolikus templom kórusa is föllépett. Az ünnepség után a petrozsényi időseket töltött káposztával vendégelték meg, így téve teljessé az ökumenikus karácsony estét.

Szintén az idősek megsegítésére készítettünk ajándékot a petrozsényi Caritas munkatársaival. Mintegy 80 fő számára vásároltunk, majd kalákában zacskóztunk be tartós élelmiszert a plébánia munkatársaival közösen. A csomagokat a Caritas idősgondozó szolgálata (CIMAS) által rendszeresen látogatott petrozsényi és Petrozsény környéki rászorulóknak vittünk ki. A jó hangulatú készülődés mellett az idősek meghatott mosolyát is mind a karácsonyfa alá tehetjük.