Jelenlegi hely

Dunán innen, Tiszán túl

Regös hétvége a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségben

/ Szabó Bernadette /
szabo.bernadette képe
A Mórahalmon január 10-13 közt megszervezett regös hétvégén összesen 31-en vettünk részt. A népdaltanulás, kézműves tevékenységek, népi játékok, táncház, népmesék, népi gyógyászati ismeretek mellett értékes előadásokat is hallottunk a hétvége folyamán, amelyről csupa jó élménnyel tértünk haza.
BogozásGyékénymegmunkálásTájházlátogatás Étkezés

Mórahalomra a délutáni órákban érkeztünk meg, és szinte egyből belecsöppentünk a népdalos programba. Érdekfeszítő, színes előadással egybekötött népdaltanulás kezdődött. A gondosan összeválogatott népdalok, jellegzetesen a kupuszinai (bácskertesi) emberek különböző életeseményeiről (hajadonság; udvarlás; "friss" menyecskeélet; házasélet) szóltak. A falu különlegességei közé tartozik, hogy Vajdaság egyetlen palócok által alapított falva.

A regisztrációt, szobaelfoglalást ízletes vacsora követte, majd népmese maraton - a közösségi nagyteremben pattogatott kukorica társaságában élveztük a Magyar népmesék tanító történeteit.

A szombat délelőttünk a népi gyógyászatról, gyógynövényekről szólt, ugyanis reggeli közben "rontást" tett ránk egy gonosz néne. El kellett jutni Táltosföldre, ahol gyógyírt találhatott mindenki a saját "nyavalyájára". Közben, a nagy réten rengeteg könyv állt rendelkezésükre, hogy felleljék a gyógyulásuk titkát, illetve játékos feladatokkal gyarapította tudását mindenki: segített a feledékeny táltosnak jól összepárosítani az elkeveredett kártyákat név és felhasználás alapján; főzetek ízéről azonosították a gyógynövényeket, majd egy másik állomáson bekötött szemmel ismerték fel a gyógyító gyümölcsöket, növényeket, szereket. Miután jártak a gyógyítónál, aki a megfelelő főzetet adta a bajaikra, egy hangulatos kis teaházban várták be egymást, majd egy kvízversenyen adtak bizonyságot arról, hogy ki szerzett nagyobb tudást.

A tartalmas délelőttöt finom ebéd követte, aztán újabb érdekesnél érdekesebb programok: a bogozás egy újabb formáját sajátíthattuk el, illetve a népi mesterségek közül a gyékény feldolgozásával ismerkedtünk meg. A népi játékokat kivétel nélkül élveztük, újakat is tanultunk. A mesemondó hölgy igencsak lekötötte figyelmünket tanulságos és egyben tréfás történeteivel a szegény legényről, leányról, kondásról, királyfiról, lábaskáról, Éváról, Ádámról, aranyfészekről és királyról. A vacsorát követően izgatottan készült mindenki a táncházba. A talpalávalót egy négytagú zenekar biztosította fáradhatatlanul. Aki tehette, táncolt, énekelt, jól mulatott. 

Vasárnap az élővilág, vízi környezet megismerésén volt a hangsúly. Előadásokat hallgattunk, tájházat látogattunk, illetve a halászok életmódjába kaptunk egy kis betekintést. Ebéd után pedig útnak indultunk haza.

A képeket készítette: Úri Szűcs Réka.