Jelenlegi hely

Hatvani István nyomában

Rimaszombati cserkészek Debrecenben

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
Hatvani István - a magyar Faustnak, Rimaszombat szülöttének, születésének 300. évfordulójáról emlékeztünk meg Debrecenben, ahol életének jelentős részét töltötte, s ahol örök nyugalomra szenderült.
Hatvani István sírköveDebrecenben a rimaszombati cserkészekCserkészekkel Hatvani István szobránálHatvani István emlékezetére

A tudós professzor emléknapjára Rimaszombat és Debrecen is készült. Rimaszombatban kiállítás nyílt november elején Nagy Sándor Zoltán képzőművész alkotásaiból, mely rézkarcok a debreceni Csokonai Nemzeti Színház fennállásának 150 éves jubileumára íródott darab és az ebből készülő könyv illusztrációi. A színmű Orbán János Dénes író, költő drámai műve Hatvani Istvánról, mely előreláthatólag 2020-ban megtekinthető lesz majd a Nemzeti Színházban is, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Hatvani István a cserkészek életében is fontos szerepet tölt be, hiszen csapatuk nevét viseli, s tiszteletük jeleként emléktáblát is avattak a város híres szülöttének 1991-ben, egykori szülőházának közelében. A novemberi őrsi foglalkozásokon is megemlékeztünk Hatvani alakjáról, jelentőségéről, a személyét övező legendákról.

A megemlékezéssorozat zárásaként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége annak regionális pedagógiai központjával, a Pro Scholis polgári társulással és a Tompa Mihály Református Gimnáziummal tanári konferenciát szervezett a Csillagházban. A konferencia fővédnökeként Orbán János Dénes jegyezhette. Az egésznapos rendezvény előadásai, mind-mind Hatvani István életéhez és munkásságához kötődtek. Az előadók részére a 4.sz. Hatvani István Cserkészcsapat őrsei ajándékokkal kedveskedtek, így őrsömmel mézeskalácsot készítettünk, melyet Hatvani István képével díszített üvegbe helyeztünk, s egy BiPi-től kölcsönzött idézettel tettünk értékesebbé.

A konferencia zárásaként egyszerre koszorúzták meg a polihisztor emléktábláját Rimaszombatban, illetve szobrát Debrecenben, egymástól távol és mégis közel, hiszen a modern technológiának köszönhetően videókapcsolással láthatták a rimaszombati eseményeket a jelenlévők Debrecenben, illetve a rimaszombatiak a debreceni történéseket .

De mi is történt Debrecenben?

Kicsit fáradtan, de nagy kíváncsisággal vágtunk neki a debreceni útnak a gyerekekkel, hogy Hatvani István nyomába eredjünk. Debrecen városába érve, a helyi cserkészcsapat egyik tagja fogadott minket. Rövid bemutatkozást követően, meg is kezdtük sétánkat. Első állomásunk a Csonkatemplom volt, ahol rálátást nyerhettünk a professzor életére. Történhetett mindez úgy, hogy a templom tornyának ódon lépcsőit megmászva csodás kilátásban volt részünk, így többek között szemünk elé tárult a városnak az a része, ahol Hatvani István egykor lakott és dolgozott.

A templom tövében található Cserkészotthon felfedezését követően, a Debreceni Református Gimnázium Kollégiuma felé vettük utunkat, ahol a magyar Faust sírköve található, s ahol születésének tiszteletére kiállítás nyílt, a kollégium könyvtárában. A kiállításon életének és munkásságának egy-egy mozzanata került vitrinekbe, melyek tartalma szülővárosába is elkerül majd a következő esztendőben.

Kirándulásunkat a Debreceni Egyetemen zártuk, ahol Hatvani István szobránál gyűltünk össze, hogy koszorúval fejezzük ki tiszteletünket, egyszerre a Rimaszombatban emlékezőkkel.