Jelenlegi hely

Ipolyi Arnold Emléknap és Emlékverseny az ipolybalogi alapiskolában

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
„A népről, mely múltja emlékeit nem képes méltányolni, amely azokat nem ismeri, jelentőségöket nem érti, művészetöket nem képes többé élvezni, el lehet mondani, hogy nem ismeri múltját, sem eredetét és fejlődését. Nem bírja annak folytonosságát, nem ismeri saját magát.” (Ipolyi Arnold)
Ipolyi Arnold Emléknap és EmlékversenyIpolyi Arnold Emléknap és EmlékversenyIpolyi Arnold Emléknap és EmlékversenyIpolyi Arnold Emléknap és Emlékverseny

Az Ipolyi Arnold Alapiskolában, minden év decemberében egy nap az intézmény névadójáról szól, amikor a tanárok és a diáksereg megemlékeznek híres honfitársukról és példaképükről. Idén a nagyváradi püspök halálának 130. évfordulója alkalmából megrendezett emléknap mellett az iskolában felvidéki illetve magyarországi felső tagozatos diákok az Ipolyi Arnold Emlékversenyen is részt vettek.

Az egész napos rendezvényt az iskola igazgatója, Molnár Barnabás nyitotta meg, s egyben köszöntötte a jelenlévőket, a versenyen részt vevő iskolák képviselőit és a meghívott vendégeket. Ezt követően az iskola diákjai, a kicsiktől a nagyokig bemutatták ünnepi műsorukat a közönségnek: felléptek a legkisebbek néptánccal és énekkel, az énekkar hangszeres kísérettel és anélkül, illetve a felső tagozatosok Ipolyi Arnold életéről és munkásságáról szóló előadásukkal.

Ez után következett a versenyzőknek a megmérettetés, míg a többiek változatos programokon vehettek részt. Csáky Károly – az iskola volt tanítója, író, okleveles néprajzkutató, helytörténész, a Magyar Néprajzi Társaság külföldi tiszteletbeli tagja – Ipolyi Arnoldról tartott előadást a felső tagozatosoknak, melyet karácsonyi kézműves-foglalkozás, illetve a Szent Koronáról készült dokumentumfilm megtekintése követett.Az alsó tagozatosok számára a népmese és zene volt főszerepben: több népdalt is megtanultak, illetve játékos-táncos foglalkozáson vettek részt, de a kézműves-foglalkozásról ők sem maradtak le. Az emléknapra készülve az iskolában már hetek óta megtekinthető Ipolyi Arnold életéről és munkásságáról készült kiállítás, illetve ezt kiegészítve a diákok és a tanárok lelkes közreműködéséből létrejött egy „házi” kiállítás is, mely az otthonról hozott használati-, és dísztárgyakból állt össze.

A versenyen az Ipolysági Fegyvernek Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola diákjai bizonyultak a legsikeresebbeknek, az emléknap lezárásaként pedig a résztvevők ellátogattak az ipolybalogi, majd az ipolykeszi templomba, ahol emlékkoszorúval tisztelegtek Ipolyi Arnold emléke előtt.

Résztvevői és szervezői szemmel is azt gondolom, hogy nagyon jó sikerült az emléknap. Ipolyi Arnold szellemisége járta be az iskola falait, tanteremről tanteremre járva boldog és kreatív fiatal embereket találva, akik elmondhatják magukról, egy olyan közösséghez tartoznak, amely tiszteli hagyományait és ismeri gyökereit, a fennmaradásért, fejlődésért pedig együttes erővel küzd.