Jelenlegi hely

Isten, áldd meg a magyart!

Gyermekfoglalkozás Vízaknán a Magyar Kultúra Napja alkalmából

/ Bajusz Erika /
bajusz.erika képe
Cseke, 1823. január 22. Kölcsey Ferenc befejezi a Magyar Himnusz megírását. Olyan költeményt hagy az utókornak és a magyarságnak, mely páratlan az európai himnuszok sorában. Imádáság, mely nem éltet királyt, vagy történelmi hőst. Minden magyar teljességgel átérzi könnyeket csalogató sorait, hisz nem más ez, mint az elnyomott, kétségbeesett magyar nép fohásza, a magyarok megtartó Istenéhez.
Drámafoglalkozás Bajka-Barabás Réka színésznővelPufizzunk együtt a Magyar Kultúra Napja alkalmából RékávalHimnusz sorainak sorrendbe rakásaHimnusz sorainak értelmezése

Első sorát ajkain elrebegve: „Isten, áldd meg a magyart!” - minden magyar szíve összeszorul, és elérzékenyülve, magasztos, szent áhítattal énekel.

„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül."

Kodály Zoltán

Nemzeti imádságunk megszületésének emlékére 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját. És hogy mi az a Magyar Kultúra? A magyar kultúra nem korlátozódik csak az olvasottságra, nyelvre, művészetre, zenére. Nem merül ki csak a színházban, egy magyar vers elszavalásában, egy kiállítás megtekintésében. Beletartozik minden érték, mit magyar ember megálmodott és megalkotott. Ezen a napon nagy figyelmet fordítunk az évezredes hagyományainkra, a gyökereinkre és nemzeti identitásunk erősítésére. Felmutatjuk kulturális kincseinket, továbbadjuk tárgyi és szellemi értékeinket.

Ezt tettük mi is Vízaknán, amikor is 2018. január 23-án, Pufizzunk együtt a Magyar Kultúra Napja alkalmából címmel, drámafoglalkozást szerveztünk Bajka-Barabás Réka színésznő közreműködésével. Volt drámajáték, beszédkészség-fejlesztés, sok játék és móka. Utolsó feladatként Himnuszunk gyönyörű sorainak elemzése várt ránk, valamint megosztottuk egymással ki-ki számára mi a legkedvesebb és legszebb üzenete Kölcsey ódájának.

Az anyanyelv összeköti az embereket, a családot, a közösségeket és az egész nemzetet. Szívünk akkor szárnyal, ha anyanyelvünkön szólalhatunk meg. Bármennyi nyelvet is ismerünk, az anyanyelvünkön kimondott szavaink lesznek a legédesebbek.

„Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség.”

Kölcsey Ferenc

Ne csak ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúrát, hisz jut az év minden napjára egy kincs a kulturális értékeink tárházából. Ez pedig igazán hatalmas ajándék!