Jelenlegi hely

A Külhoni Magyar Családokért programsorozat

/ Túros Dorottya /
Turos Dorottya képe
Az első nagy rendezvényünk novemberben Az Egyesület a keresztény nemzeti értékek megmaradásáért és társszervezői közös együttműködésének köszönhetően a „A külhoni magyar családok éve” című programsorozaton belül megrendezésre kerülő népfőiskolai rendezvényünk volt, amely 2018. november 17.-én került megrendezésre a szesztai művelődési házban.
Rajzolás kicsikkel és nagyokkalHalom Dalkör

Rengeteg munka és tervezgetés, felkészülés előzte meg a programot, de csak ahogy minden neves rendezvénnyel szokott ez lenni. Vásárlás, tervezgetés, dekoráció felszerelése, a képek elhelyezése, egyeztetések, agapéra való felkészülés, kis aggodalom és egyeztetés. Az asszonyok minden juttatás ellenében ügyeskedtek, segítettek, akárcsak a méhek, szorgosan tevékenykedtek, és egy másodpercre sem hagyták kicsúszni a kezükből a konyhai irányítást.

A rendezvényen Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója megnyitotta Hunyadi Mátyás életterei című, a Mátyás király Emlékév részeként megvalósult kiállítást. Közreműködött a Halom Dalkör.

A nagy napon minden a terv szerint haladt, a műsorvezető a program gördülékeny menetéért volt felelős, és nem csalódtunk, hisz kis humorral megspékelve, Oszkár mindig tudta, hogy szólítsa meg a fellépőket és a közönséget, így szerencsére minden az ütemterv szerint haladt.

Kaptam pár szóra lehetőséget én is, hogy népszerűsítsem a Petőfi Programot és a tevékenységeimet, majd az alkalmat a színpadon - és a mikrofont a kezemben - megragadva elszólítottam a gyerekeket kézműves-, rajzos foglalkozásra az emeletre. Volt egy nekünk szánt terem, hogy ott rajzolgassunk, vágjunk és ragaszunk, amíg a szülők lent hallgatják Fehér József, a Kazinczy Múzeum nyugalmazott igazgatója, Történetek Mátyás Királyról című előadását, majd a Halom Dalkör második produkcióját, végül Ft. Pacsai János esperes előadását Encsről, A család, mint kreatív közösség címmel.
Az idő nagyon gyorsan elszaladt. Észbe sem kaptunk és már két kávészünet eltelt, a szülők pedig már rótták is köreiket az emeletre és vissza a terembe, hogy levigyék gyerekeiket a Gulyás Roland koncertre. A fiatal srác hamar elvarázsolta a hangjával a közönséget, mindenki ellazult, s mikor a magyar dalok következtek, vastaps hallatszott a nézőtér soraiból. Különös nagy kedvenc volt az Ismerős Arcok- Nélküled című száma, ami lassan himnusz számba megy Felvidéken, mert az addig ülő közönség, kicsik és nagyok egyaránt, állva énekelte az utolsó dalt Gulyás Rolanddal.

Ez megadta a tökéletes zárójelenetet a programsorozatunknak, csak egy dologgal tudtuk fokozni a hangulatot: a közös szeretetlakomával. A programsorozat hivatalos lezárása után jött az evés, ivás, beszélgetés. Amíg a teremben folyt a falatozás és beszélgetés a konyhában megkezdődött a sürgés- forgás, viszont minden olyan rendezetten, dinamikusan, akár egy jól megolajozott gépezet.

A mennyei étel jót tett a hasunknak, és az, hogy a falu apraja-nagyja, magyarok együtt ünnepeltek, az jót tett a lelkünknek!