Jelenlegi hely

Kultúrából jeles

Programokban gazdag október Csernakeresztúron

/ Vörös Árpád /
voros.arpad képe
Rég nem látott mennyiségű, minőségű rendezvény színesítette a keresztúriak, és a környéken élők életét októberben. Kórusbemutató, koncert, táncbemutatók, táncház, meseelőadás, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mindez azt bizonyítja, hogy igen is van igény színvonalas kulturális eseményekre Hunyad megyében.
Táncház plakátTáncház a CsűrbenTánc, tánc, táncA vendégművészek

Különleges rendezvénnyel indult az október a Csernakeresztúri Csűrben, a Madéfalvi Kórus adott kiváló koncertet. A felcsíki Madéfalva a bukovinai székelység történelmi „szülőhelye”, 1764. január 7-én hajnalban több száz székely lelte halálát egy esztelen mészárlásban. Az életben maradottak elmenekültek, majd másfél évtized múlva sokan Bukovinában találtak új otthont. Mindezt nagyon jól tudták az előadók, így a koncert a zseniális programválasztás és a remek előadás miatt igazán közvetlenre, családiasra sikeredett. (Személyes meglepetés, hogy e sorok írója 15 évvel ezelőtt Budapesten „Mátyás király udvarában” címmel egy előadást rendezett, melynek címszereplője – maga Mátyás király - a Madéfalvi Kórus jelenlegi karnagya volt.)

Két héttel később egy slágerénekes, Tamás Gábor koncertjére gyűlt össze a Csűrben közel 150 ember. A profi előadóművész Svédországban él ugyan, de kolozsvári származásának köszönhetően nagy rajongótáborral rendelkezik, rendszeresen turnézik Erdélyben. Megtisztelő volt, hogy nagy városok koncerttermei mellett kicsi falunkba is eljött. Meg is hálálta ezt a lelkes közönség, a koncert végén, többszöri ráadás után állva, vastapssal búcsúztatták az énekest és zenekarát.

E hónapban is több alkalommal lépett fel nagy sikerrel a Tájház Csűrjében a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület gyermek és ifjúsági csoportja.

Kétségtelenül a legnagyobb rendezvényünk azonban egy táncház volt, vendég zenészekkel, énekes mesemondóval. A szervezés komoly előkészületekkel járt. A program részletes megszervezésén túl a táncteret is átalakítottuk, igazi őszi hangulatot varázsolva. Kiváló muzsikusokat hívtunk Budapestről Olasz György, Szűcs Sándor és Turi András személyében. Külön sikerként könyvelem el, hogy Fábián Éva, bukovinai székely népdalénekes, mesemondó Szabó Zoltán zenésztársa kíséretében is vendégünk volt. Éva csernakeresztúri ősei révén gyakorlatilag hazajött hozzánk. A táncház bukovinai polgári táncokkal kezdődött, melyek kiválóan megalapozták a jó hangulatot. Ezeket a táncokat összefoglaló néven „hétfélések”-nek nevezik. A legfontosabb tánc a silladri sem maradhatott ki a repertoárból. Óriási köszönet Szabó Annamária, Déván tevékenykedő Petőfi programos kollégámnak a táncházban való közreműködéséért! Majd Fábián Éva Szabó Zoltán zenei kíséretével egy Keresztúrra aktualizált mesével örvendeztetett meg bennünket. A táncház kiemelt része volt egy tanítványaim által megtartott énekbemutató, az itt előadott műsorral november közepén, Bonyhádon, a bukovinai székelység mai központjában fognak fellépni egy népdaléneklő versenyen. Éva értékelte, elemezte és nagyon dicsérte a gyermekek produkcióit. Végül Erdély különböző tájegységeinek zenéire mulattunk. A hangszerbemutatóval tarkított, jó hangulatú mulatság azt bizonyítja, hogy még sok ilyen programra van szükség a Csenakeresztúri Csűrben.

Fábián Éváéknek a következő napokra még sikerült szerveznünk öt előadást Hunyad megye különböző helyszínein. Déván a Szent Ferenc Alapítványnál és a Téglás Gábor Líceumban, Szászvárosban, valamint a Zsil-völgyi Petrozsényban és Lupényban. Csodát hoztak, csodát tettek a gyerekekkel. Megtisztelő, hogy részese lehettem ezeknek a kiváló programoknak.

Kultúrából jelesre vizsgázott Csernakeresztúr és az egész Hunyad megye, folytatjuk, nem lesz ez másképpen novemberben sem!